вівторок, 26 травня 2020 12:55

У скільки обійшовся карантин українцям

У скільки обійшовся карантин українцям
Втрати для економіки України від карантинних обмежень можуть становити $50 млрд. Фото: pixabay.com

Два місяці Україна живе в умовах карантину. З того часу працював обмежений перелік підприємств, супермаркети, аптеки та заправки. Транспортом могли користуватися лише медики, правоохоронці та працівники критичної інфраструктури.

Більшість українців або працювали з дому, або брали неоплачувані відпустки. Багато кого звільнили.

З 22 травня карантинні обмеження суттєво послаблено, а з 25 поновили роботу дитячі садочки і громадський транспорт. Сам карантин стає адаптивним.

Скільки коштував українцям "жорсткий карантин"? Порахувало видання ВВС.

1. ВВП падає, бідність зростає

За попередніми даними Державної служби статистики, у першому кварталі цього року ВВП скоротився на 1,5% проти того самого періоду минулого року. Трохи раніше Міністерство економіки оцінювало падіння у 1,2%. При цьому в січні-лютому скорочення становило лише 0,2%.

Економічних втрат за квітень та першу половину травня поки що не підраховано.

На кінець року економіка може скоротитися на 7,7%, вважають в МВФ.

2. "Бізнес був завмер"

За даними НБУ, у квітні індекс ділової активності знизився нижче за 30 пунктів. "Бізнес був завмер", - розповів в інтерв'ю ВВС News Україна голова Нацбанку Яків Смолій.

За опитуванням, проведеним Європейською бізнес-асоціацією, 60% компаній знадобиться до одного року на відновлення після карантину.

Лише 16% респондентів повідомили, що вже поновили роботу або ж не припиняли її взагалі. Поновити офлайн-роботу чи повернутися до офісу планують понад третина підприємств у травні та ще третина - у червні.

Більшість компаній повідомляють про втрати. Понад третину втратили до 20% доходів, ще 28% - до половини, 18% - від половини до трьох чвертей.

Лише кожна десята компанія не втратила, а 3% навіть збільшили дохід.

3. Доходи бюджету зменшуються

У квітні доходи бюджету від податкових та митних органів становили 85% від квітневих надходжень торік і лише 74% від плану на той місяць.

У першій половині травня ситуація погіршилася. Станом на 22 травня, бюджетні доходи від податкових та митних органів склали 88% від того, що було отримано за цей час торік, і лише 65% від того, що планувалося на цей рік.

Місцеві бюджети від початку травня отримали лише трохи менше за 70% від плану.

4. Безробітних більшає

За даними Державної служби зайнятості, від початку карантину 12 березня до кінця квітня статус безробітного отримали 156 тис. осіб, що вдвічі більше, ніж за той самий період торік. При цьому нову роботу знайшли лише 79 тис. осіб.

На початок травня статус безробітного мали майже пів мільйона українців і майже 400 тис. отримували державну допомогу.

При цьому кількість вакансій майже на 60% менша, ніж була в травні торік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У службі зайнятості розповіли, де найбільше безробітних

5. В'їзд і виїзд скоротилися

Разючі цифри часів карантину стосуються руху через кордон. За даними державної прикордонної служби, за березень цього року в Україну в'їхали 1 686 084 українців, а виїхали - 1 395 978.

У квітні ці показники змінилася в рази - лише 183 695 в'їздів та 84 703 виїзди.

У травні перетин кордону дещо пожвавився. Станом на 24 травня, 176 589 українців повернулися в Україну, а 137 887 - залишили Україну.

Торік, за даними НБУ, українські трудові мігранти переказали додому $12 млрд, а за даними Світового банку - $16 млрд.

У лютому грошові перекази становили $993 млн, на кінець березня - майже $922 млн. Даних за квітень поки що немає, проте в Нацбанку очікують на зменшення надходжень від переказів з-за кордону до $10 млрд на кінець року.

6. Транспорт возить менше

Уся транспортна галузь України за січень-квітень цього року перевезла на понад 15% менше вантажів, ніж за той самий період торік.

Пасажирські перевезення скоротилися ще більше. Якщо ще в лютому ці перевезення були приблизно такими, як і торік, то вже в березні вони становили лише 80% від того ж періоду 2019-го, а за січень-квітень загальна цифра впала до 60% від попереднього року.

Залізничні та авіаційні пасажирські перевезення за перші чотири місяці року становили лише близько половини від того, що було рік тому.

7. Торгівля пішла в онлайн

Торгівля - чи не єдина галузь, якій вдалося втримати зростання впродовж карантину. Утім, темпи цього зростання були значно нижчими, ніж, наприклад, на кінець минулого року.

За даними Державної служби статистики, ще за перші три місяці року торгівля "додала" 10%, але вже з урахуванням квітня зростання становило лише 3%. Якщо ж порівнювати квітень цього року з березнем, то обсяги роздрібної торгівлі скоротилися на 23%.

За даними порталу "Рейтинг", середній чек за харчі зріс із 119 грн в березні до 140 грн у квітні, в інтернет-магазинах - з 958 грн у березні до 1021 грн у квітні.

8. Платежі - без готівки

Ще однією сферою, яка розширилася під час карантину, стали безготівкові розрахунки. За даними НБУ, за перший квартал цього року кількість операцій з банківськими картками зросла на чверть, а сума - на 15,6%.

9. Імпорт VS Експорт

Якщо ще у лютому український експорт зростав, то вже в березні почалося падіння, хоч і незначне. Лише на 0,2%.

Проте імпорт, який з укріпленням курсу гривні стрімко ріс увесь попередній рік, зараз скорочується. На кінець березня падіння становило 3,4%.

10. Карантин і людські життя

У Київській школі економіки (KSE) вважають, що втрати для економіки України від карантинних обмежень можуть становити $50 млрд.

"Чистий економічний ефект від карантину майже нульовий. Але завдяки карантину нам вдалося врятувати життя людей", - заявив президент KSE та колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

У Києві з 1 червня планують наступний етап послаблення карантину. Мають відкрити дитсадки, спорткомплекси, фітнес-центри.

Водночас залишаються закритими басейни, пляжі та зони відпочинку біля водойм. А також дитячо-юнацькі спортивні школи та секції - їх відкриють не раніше вересня.

Зараз ви читаєте новину «У скільки обійшовся карантин українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути