вівторок, 24 липня 2018 13:22

"З часу запуску проекту вже мали 12 тисяч відвідувачів", - на Львівщині відкрили ведмежий притулок
8

Організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів
Фото: Валентина Рущак
Організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів
Організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів
Організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів
Організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів

У селі Жорниська Яворівського району на Львівщині офіційно відкрили "Ведмежий притулок — Домажир". Там утримують бурих ведмедів, яких врятували із притравлювальних станцій, пересувних зоопарків, цирків, готелів, ресторанів. На території облаштували відповідні умови для тварин, максимально наближені до природних.

"На жаль, в Україні ще є ведмеді, які живуть на мисливських станціях, в цирках і в ресторанах. І це неприпустимо. Люди повинні зрозуміти, що дика природа має належати диким тваринам. Я впевнений, що цей проект є важливим кроком до європейської інтеграції України. Ми починали з притулків у Німеччині й Австрії. Потім розширювалися в Болгарію, Косово та інші країни. Впевнений, що те саме відбудеться і в Україні, незабаром зміниться ставлення до диких тварин", — розповів засновник та президент фонду австрієць Гельмут Дунглер.

19 травня 2016 року на Львівщині благодійна організація "Чотири лапи" заклала перший камінь. Організація базується у Відні. Упродовж 2012-2014 років уклали Меморандуми про співпрацю з Міністерством екології та природних ресурсів України та Львівською облдержадміністрацією. Відтоді "Чотири лапи" виділяє інвестиційні кошти на реалізацію проекту "Домажир". Після тестового запуску притулку, який відбувся 9 квітня 2018 року, збудували новий вольєр розміром у 1,4 га, який розрахований мінімум на трьох ведмедів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кумедна вигадка ведмедів розважила мережу

У ведмежому притулку Домажир умови для утримання тварин максимально наближені до природних, що сприяє відновленню природних інстинктів та поведінки чотирилапих.

"Кожен ведмідь має свій особистий вольєр площею мінімум 1 тис. кв. м, які розташовані в лісі. На території притулку також є штучні басейни та барлоги для відпочинку ведмедів та спеціальні ігрові конструкції для пришвидшення адаптації клишоногих", – каже менеджерка з туризму і маркетингу Сніжана Палажченко.

Команда притулку не конфісковує тварин, адже на це має право тільки екологічна інспекція і тільки за рішенням суду. Активісти забирають їх у власників, які віддають ведмедів добровільно. Але буває, що домовляються за тварин 2 роки, 5, а то й 10.

"Ведмеді тут насправді щасливі, — запевняють годувальники — Адже ці тварини треті за рівнем інтелекту після дельфінів і мавп. По території ми розкидаємо іграшки, в які ховаємо їжу, таким чином пробуджуємо у них природні інстинкти. Коли вони жили в ресторанах чи цирках, їх часто годували абияк: підкидали цукерки чи навіть поїли пивом. Це жахливо, ведмежий раціон повинен бути збалансованим, адже в кожного з них є певні проблеми зі здоров'ям. Наші ведмеді на 80% вживають продукти рослинного походження: фрукти, яблука, кабачки, апельсини, томати. Зрідка їдять курятину, сире м'ясо. Також ми маємо певні правила перебування на території. Це дуже важливо, тому що ми хочемо бути певні, що не створюємо додаткових проблем для наших тварин."

Від 2015 року Закон України забороняє нацьковувати на ведмедів собак. В Україні 200 ведмедів у неволі. У перспективі планують прийняти на реабілітацію 30 бурих ведмедів.
Близько 100 бурих ведмедів живуть в жахливих умовах по всій Україні. Більшість з них тримають у невеликих клітках поруч із ресторанами, готелями та автозаправними станціями. Вони недоїдають і хворіють. Багато хто з них повинен виконувати трюки, щоб розважити туристів. Багато ведмедів, яких рятують з полону, страждають від хвороб, фізичних деформацій та поведінкових проблем, викликаних неадекватними умовами утримання. Їх вже ніколи не випустять в дику природу.

Загалом ведмеді можуть жити до 30 років. На волі живуть менше, тому що жорсткіші умови існування. Але існують також довгожителі. У 25 років вважається, що це старий ведмідь з усіма проблемами, які існують у літніх людей: це проблеми з зубами, руховим апаратом, внутрішніми органами. Тому у притулку намагаються дотримуватися відповідного раціону і забороняється підгодовувати тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили притулок для ведмедів

Наразі організація "Чотири лапи" намагається сприяти ситуації, аби Верховна Рада України ухвалила новий закон про захист бурих ведмедів. Адже вбачають в цьому крок для поліпшення утримання диких тварин в Україні.

"Ми вбачаємо за велику честь, що в Австрії працює законопроект, який зміг змінити законодавство щодо захисту тварин. Для нас, як представників Міністерства закордонних справ Австрії дуже приємно бачити роботу австрійської організації по всьому світу, зокрема в Україні", - розповів на брифінгу заступник Посла Австрійської республіки в Україні Флоріан Кольфюрст.

Міжнародний благодійний фонд "Чотири лапи" веде активний діалог з органами влади України щодо розробки та втілення Дорожньої карти співпраці з питань удосконалення законодавчих вимог щодо утримання бурих ведмедів в Україні. Протягом 2017-2018 років фонд активно підтримує Законопроект № 6598, покликаний змінити життя тварин в Україні на краще. З цією метою 18 квітня 2018 року Віце-спікеру Верховної Ради України Оксані Сироїд передали результати петиції, яку підписали більш ніж 100 тис. осіб у різних країнах світу на підтримку цього Законопроекту.
Зараз Засновники планують розширити ведмежий притулок до 20 га. Це дозволить утримувати близько 30 ведмедів.

"З часу запуску проекту вже мали 12 тисяч відвідувачів. Важливо те, що у нас вже підписана угода з Національним парком Яворівщини про спільні туристичні маршрути. Маємо угоду про співпрацю з географічним факультетом про студентську практику. Також маємо програму розвитку волонтерства і скоро відкриємо клуб любителів ведмедів на території нашого притулку", — каже директор притулку Ігор Николин.

Бурі ведмеді повернулись у Чорнобильську зону. Вони зникли у ХІХ ст. і до початку 2000-х не було жодних свідчень відновлення виду на цій території.

Зараз ви читаєте новину «"З часу запуску проекту вже мали 12 тисяч відвідувачів", - на Львівщині відкрили ведмежий притулок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути