пʼятниця, 21 липня 2017 07:10

Влада проігнорувала перший пам'ятник Івану Мазепі

Влада проігнорувала перший пам'ятник Івану Мазепі
Міськрада Полтави не хоче брати на баланс перший в Україні пам'ятник Мазепі. Фото: Сегодня

21 липня 2016 року на засіданні полтавської міськради депутати відмовились приймати на баланс міста пам'ятник Івану Мазепі. Пояснювали рішення нестачею документів - а саме експертної оцінки скульптури.

Про це повідомила "Полтавщина".

Перший в Україні пам'ятник Мазепі відкрили в Полтаві 7 травня 2016 року. На подію приїхав президент Порошенко. За три доби до відкриття скульптуру намагалися підірвати. Відколовся уламок мармуру, але презентацію не переносили. 2 червня 2016 року монумент облили жовтою фарбою. Поліцейські відмовилися чергувати біля пам'ятника, оскільки офіційно він не вважався майном громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли сліди індуського бога

"Сьогодні експертна оцінка зроблена, всі документи в наявності. Пам'ятник Мазепі перебуває на балансі Полтавської обласної ради. Конкретно - на обліку Краєзнавчого музею. Мамай (мер Полтави - прим. Gazeta.ua) хотів ставити пам'ятник на баланс міського підприємства "Декоративні культури", але проекти таких рішень "губляться" або нескінченно перебувають в обробці. Це триватиме, поки мер не зміниться. Тому ми вирішили проблему разом з облрадою", - сказав Юліан Матвійчук, депутат міськради.

Більш логічним є прийняття на міський баланс не через комунальне підприємство "Декоративні культури", а через "Музей історії Полтавської битви". Адже зараз екскурсії з теми Полтавської битви починаються саме з пам'ятника Мазепі, зазначив Матвійчук.

Проте для самої скульптури це питання не принципове. Важливий факт належності до громадського майна. Тепер біля пам'ятника мають встановити освітлення та відеокамери. Поліція не зможе ігнорувати замахи на цілісність культурного об'єкту.

23 червня у Полтаві пройшла акція протесту проти незаконної забудови історичної пам'ятки міста. Будинок дворянського зібрання було зведено більше 200 років тому, він належав до архітектурних пам'яток державного значення. Нині він перебудовується на смак підприємців, яким сприяє очільник Полтави Олександр Мамай.

Зараз ви читаєте новину «Влада проігнорувала перший пам'ятник Івану Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути