Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2020 11:42

Відкрили перший у світі пам'ятник Івану Мазепі
5

7 травня 2016 року в Полтаві відкрили перший у світі повноцінний 7-метровий пам'ятник гетьманові України Івану Мазепі. До цього споруджували лише бюсти гетьмана в його рідному селі Мазепинці на Київщині та в Чернігові.

У Полтаві відкрили перший у світі Івану Мазепі
Фото: novynarnia.com
У Полтаві відкрили перший у світі Івану Мазепі
У Полтаві відкрили перший у світі Івану Мазепі
У Полтаві відкрили перший у світі Івану Мазепі
У Полтаві відкрили перший у світі Івану Мазепі

З цієї нагоди до міста приїхали тодішній президент Петро Порошенко, патріарх Філарет та Тарас Кутовий, який був міністром аграрної політики та продовольства. Зійшлися майже 2,5 тис. містян.

"Замість російської анафеми Іванові Мазепі сьогодні належить справжня українська слава! Коли Петро І рубав для Росії вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила в Європу через двері. Але упродовж сотень років українцям втовкмачували хибні уявлення про нашу історію. Вільна Україна позбувається цих нав'язаних ззовні стереотипів, хоча не завжди так швидко, як нам би того хотілося. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята й пам'ятні дати. Тут вам не "русский мир", тут - український світ! Сьогоднішня подія - не міського чи регіонального, а загальнонаціонального значення" - наголосив президент.

Ініціатором встановлення в Полтаві пам'ятника Іванові Мазепі виступив голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" Микола Кульчинський. Ще з початку 2000-х він організував та проводив у Полтаві культурно-мистецький фестиваль "Мазепа-фест". А після приходу до влади Віктора Ющенка запропонував встановити в місті пам'ятник гетьману.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман написав одну з перших європейських конституцій

Кошти на спорудження монумента - близько 2 млн грн - збирали в Україні й діаспорі. Пожертви робили як пенсіонери, так і великі бізнесмени.

Встановлення пам'ятника в Полтаві було заплановано на 14 жовтня 2009 року. Попри те, що міськрада узгодила розміщення монумента на Соборній площі, влада Полтави, очолювана представниками ВО "Батьківщина", оголосила мораторій на будівельні роботи на цій території.

Відкриттю пам'ятника чинив опір і наступний мер Полтави Олександр Мамай. За часів правління Віктора Януковича про офіційне вшанування антиросійського гетьмана взагалі навряд чи могло йтися.

Понад 6 років уже готовий монумент зберігався на київському комбінаті "Художник". Після цього статую довелося частково реставрувати.

Лише після Революції гідності ситуація змінилася. У День захисника Вітчизни, 14 жовтня 2015 року, біля Свято-Успенського собору в Полтаві відбулося урочисте представлення громадськості перевезеного з Києва гетьмана у бронзі. 26 лютого 2016 року міська рада незначною більшістю голосів підтримала встановлення пам'ятника Мазепі. При цьому міський голова утримався під час голосування, назвавши це політичним рішенням.

"Я виріс у СРСР, і мене вчили, що Мазепа був зрадником", - заявив Мамай. Водночас він пообіцяв не ветувати рішення ради.

У ніч на 4 травня пам'ятник Іванові Мазепі намагалися підірвати. Невідомі поклали вибухівку під полотно, яким було накрито постамент. Але від постаменту відколовся лише невеликий шматок каменю.

У Лівані знайшли коштовне Євангеліє. Його створили у XVIII ст. арабською мовою на замовлення гетьмана Івана Мазепи. Книгу надрукували в Алеппо - тепер Сирія.

Гетьман поривав із Московією та прагнув здобути незалежність Української православної церкви. Для цього намагався заручитися підтримкою християн арабського світу. На його думку, унікальне Євангеліє мало стати символом зміцнення союзу з Антіохійською православною церквою.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перший у світі пам'ятник Івану Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути