четвер, 20 квітня 2017 04:21

В платіжках вкажуть калорійність газу

В платіжках вкажуть калорійність газу
Оксана Поліщук Фото: Олександр Гандзій

Ринок газу в Україні поступово переходить із кубічних метрів на енергетичні одиниці. Оператори газорозподільних мереж зобов'язані вказувати у платіжках за квітень кількість спожитого газу крім кубометрів у трьох енергетичних одиницях – кВт/год, джоулях та гігакалоріях, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Це передбачено європейськими нормами. Кожен споживач має право на знати про якість газу, який він отримує. Саме від якості залежить – кількість отриманого тепла. В середньому по Вінницькій області калорійність газу – 8200 кілокалорій. Це вище державного стандарту. Всі нарікання на те, що газ горить і не дає тепло чи не такий колір полум'я повязані саме із якістю. Вона залежить від родовищ і умов транспортування.

На території Вінницької області розроблено 8 маршрутів постачання газу. Це об'єднання газорозподільних станцій, які мають газ однакової якості. Їх можна переглянути на сайті компанії. В залежності від цих маршрутів, людям будуть надавати інформацію про характеристики газу. По них можна буде вираховувати енергетичну цінність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців примусять платити за тепло цілий рік

Зараз буде проходити інформативний період і ці показники не будуть відображатися на ціні газу. Але в майбутньому така залежність можлива. Так, як у всіх країнах Європи. Чим нижча якість газу, тим менша його ціна", - пояснює прес-секретар "Вінницягаз" Оксана Поліщук.

Вінницька облрада виступає проти абонплати за газ і вимагає у керівництва держави замінити склад Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Про це йдеться у зверненні до президенту та уряду, яке ухвалили 18 квітня.

Зараз ви читаєте новину «В платіжках вкажуть калорійність газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути