вівторок, 31 березня 2015 12:16

У Винниках під Львовом забудовник відбирає у людей город
10

Фото: Юлія Ліпіч

На вул. Жуковського у місті Винники під Львовом будівельна фірма "Теракота" понад рік зводить дев'ятиповерхівку. Каналізацію на сто квартир вирили на городі місцевої мешканки Ольги Боярчук. Її родичі цією земельною ділянкою користувалися з 1962 року, відколи поставили будинок. Торік Боярчук зайнялася приватизацією 6 арів городу біля хати. Увесь пакет документів готовий і перебуває у міській раді.

У жовтні торік будівельники самовільно забрали огорожу, під'єднали труби до каналізації на приватній ділянці. Город знищили.

"Восени підійшли до мене робочі. Кажуть: ми хочемо каналізацію прокласти. Нема питань – проводьте попри сітку за моїм городом. Неподалік стоїть каналізаційний колодязь, який 28 років тому проводила моя мама. Сусід запротестував: нема чого тут рити. Вони нагло пішли по моїй землі. Самовільно зняли загорожу, переорали весь город. Жовтень з ними просварилася, листопад, грудень. Бачу, що на моєму городі роблять – посварюся – тиждень-два маю спокою. Далі знову роблять. Забудовник Чорнодоля каже: ти не маєш державного акту на землю, ти ніхто і звуть тебе ніяк.
Хоча кожен зі сусідів підписав зі мною договір про межу. Забудовник теж підписав. Письмово визнає, що то моя земля, на ділі самовільно підключається. Він без мого дозволу не має права нічого робити. Має бути підписаний договір сервітуту, знятий шар родючого грунту, бо то город. Є дозвільна організація, яка заключає договір на оренду землю, на якій робиться каналізація. У нього усе відсутнє", - каже Ольга Боярчук.

Показує рішення Винниківської міської ради про надання земельної ділянки під садівництво, проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, витяг зі земельного кадастру про землю, кадастровий номер.

"Якщо людина довго користується землею, то вона автоматично переходить у власність. Ще моя бабця за той город ренту платила – на горищі знайшли квитанції про оплату. У мене донька мало в яму не впала. Маю двоє дівчат – 10 та 12 років. Вони ще й усі норми по встановленню каналізації порушили. Я робила у себе на подвір'ї каналізацію. Ми вирили яму – накидали щебеню, пісочку – зробили подушечку – зробили нахил. У них все відбувалося так: приїхав трактор – вирив яму – труби закинули і засипали. До каналізації буде приєднано два будинки – 9-поверховий та 5-поверховий. 70 квартир та 50. Дермо як хлине, я не відмиюся", - розповідає Ольга Боярчук. Зі свого будинку виходить на город. Там уздовж 100 м усе перерито. За парканом працюють будівельники. На власницю землі не звертають уваги.

У конфлікт втрутилася Винниківська міська рада. Її представник казав суперечливим сторонам між собою домовлятися.

"Збоку є нічия територія. Але забудовник на город заліз. Каже: мені треба будинок здати. Здасть на баланс Винник і пам'ятайте, як звали. Понаставляв повно каналізаційних люків. У мене пес бігає, скоро город садити. Скільки років у Винниках живу – зі жодним сусідом не сварилася. У сусіда забилася каналізація, то йому півсаду перерили. Уявляєте, що у мене буде робитися", - показує на сусідський переритий сад.

Боярчук написала заяву у міліцію, що до неї втрутилися на приватну власність.

Забудовник "Теракота", який займається будівництвом багатоповерхівки, заявив, у діях робітників немає нічого протизаконного, оскільки ділянка поки не приватизована.

"У мене на руках є ордер на прокладку каналізації. У проекті ця жінка зазначає, що не буде перешкоджати прокладці каналізаційних мереж. А тепер перешкоджає, хоча не має державного акту на землю. Квитанції від бабусі — не доказ", - каже директор будівельної компанії "Теракота" Петро Чорнодоля.

Зараз ви читаєте новину «У Винниках під Львовом забудовник відбирає у людей город». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути