четвер, 21 квітня 2016 14:59

У поліції розповіли про нові види шахрайства

У поліції розповіли про нові види шахрайства
Фото - Анна ЛАКИЗА

Про нові види шахрайства на вулицях, біля банкоматів, по телефону і сучасного афериста розповів Gazeta.ua речник Полтавської обласної поліції Юрій Сулаєв.

- За останні три місяці тільки на Полтавщині зафіксували 406 шахрайств. Це на чверть більше, ніж торік. Йде тенденція до зростання. В якійсь мірі це пов'язано з війною. Почастішало, коли із окупованих територій в інші області дзвонять телефонні шахраї. Крім того, самі постраждалі почали більше звертатися в поліцію. Шахрайства стали очевиднішими, - говорить Юрій Сулаєв.

Шахраї міняють свої схеми?

- В телефонних розмовах - ні. Діють за старою - з вашим рідним щось трапилося, треба гроші і терміново. Просять покласти на картку чи навіть приїжджають до будинку. Що стосується повідомлень - є шахрайства нового формату. Сповіщають ніби ви виграли мільйон і щоб його забрати - варто надіслати повідомлення у відповідь. Звичайно, після цього просять повторити процедуру. Але мільйона так ніхто і не отримує.

Також популярним став виграш автомобіля. До нас прийшла одна молода пара зі сльозами. Отримали смс, де їм сказали, що вони тепер власники "Деу". Було і посилання на сайт, де дійсно вказали, що вони - переможці якогось конкурсу. Людям пообіцяли пригнати машину зі столиці, якщо сплатять за страховку і за бензин. Потім - за відрядження для водіїв. Пізніше виявилося, що вони приїхали за адресою, але в інше місто. Тому знову попросили перерахувати кілька тисяч на бензин. Врешті пара віддала 30 тисяч, але машини не дочекалися. Визирнули з вікна - немає. Шахраї подзвонили і познущалися:"Вітаємо, ви заслужений лох".

Якщо надходять схожі смс і у відповідь просять відправити повідомлення вартістю 7-10 гривень - це шахраї.

Де беруть телефонну базу?

- Частину - через дітей в соцмережах. Там часто вказують номери батьків. І взагалі це прямий моніторинг способу життя родини. Можна дізнатися, чи багаті, куди літають відпочивати і чи будуть вдома.

Та все ж, більшість дзвінків - із в'язниць. Ув'язнені прикидаються поліцейськими, слідчими, лякають, що син чи донька потрапили в біду. Вони знають як правильно говорити, бо мають досвід спілкування з правоохоронцями. Номери набирають навмання. Був випадок, коли шахрай здійснив близько сотні дзвінків різним людям, а змінював тільки останні цифри.

Хто найбільше страждає від таких злодіїв?

- Пенсіонери. Недавно бабуся після дзвінка невідомого за когось із родичів віддала 37,5 тисяч гривень. Науковець на пенсії ледь не відправила 20 тисяч гривень за сина. З чоловіком прийшли до терміналу, він подає гроші, вона - кидає. Вже поклали 8 тисяч як подзвонив син - все з ним нормально, був на парах.

Легко наживатися, бо ця категорія завжди найвразливіша, сильно переживають за рідних. Треба, щоб діти постійно пояснювали старим батькам про такі небезпеки. Мають завжди бути з телефоном і швидким набором.

Чи стало безпечніше біля банкоматів?

- Банки зараз дуже розвиваються, встановлюють сучасні системи безпеки. Скімери (пристрої зчитування інформації з карток, які злодії чіпляють на банкомати - Gazeta.ua) відходять в минуле.

Можна натрапити на людину, яка слідкує неподалік банкомату. Це зазвичай наркомани, алкоголіки чи просто компанія підлітків, яким терміново треба гроші і вони побачили - ви їх щойно зняли.

Також на банківські афери зараз найчастіше попадають люди із кредитками, які мають 2, 3, 5, 8 або 15 тисяч гривень на рахунку. Там завжди є кошти. А на зарплатній може і не бути. Шахраї це зрозуміли. Дзвонять ніби працівники банків уточнити дані - паспортні, пін-код, номер картки. Це 100-відсоткова афера. Бо фінустанови не допускають дізнаватися таку інформацію в клієнтів по телефону.

Які шахраї ходять вулицями?

- Назвав би їх акторами. Носять пенсіонерам пакунки із олією, гречкою, цукром. Ніби від якоїсь політичної сили. Просять заплатити всього 100 гривень. Людина йде розмінювати гроші, напарник афериста в цей час дивиться, в якому місці вони лежать. Поки жертва розписується на якомусь документі - злодій з її сховку бере гроші.

Стали популярні афери під вибори. Один чоловік прийшов у школу, назвався кандидатом в депутати. Мовляв, хоче сюди перевести свою дитину. Запропонував допомогу закладу - комп'ютери та інтерактивну дошку. Керівництво відразу відправило його за домашньою адресою до класної керівнички. "Депутат" нарозказував їй, що його політсила може дати і їй особисто холодильник за 3 тисячі гривень. В магазині такий коштує 7. Жінка погодилася. Чоловік забрав у неї гроші, пообіцяв, що машина вже на під'їзді і пішов ніби по термінових справах. Ніхто до вчительки так і не приїхав. А чоловік зіграв свою роль.

На вулицях часто можна зустріти шахраїв, які пропонують удвічі дешевшу побутову техніку. Із напарниками розігрують ситуацію, коли підходить ще хтось і претендує на такий вигідний товар. В людини вмикається азарт. Таки перша платить гроші. "Продавець" кладе їх в конверт і просить відкрити вже в магазині техніки. Людину відволікають і шахрай швидко підсовує вже інший конверт - порожній.

Чи реально повернути вкрадені гроші?

- Повних відшкодувань не буває. Але варто звертатися в суд. Якщо в шахрая є нерухомість - суддя може її арештувати. І за рахунок цього людям повертають хоч частину. Або ж вдається встигнути заблокувати в банках потік крадених грошей.


Хто такий сучасний шахрай?

- Професіонал із гарним інтелектом. Це людина, яка діє в знайомій їй сфері. Може бути колишній банківський працівник, який мав доступ до певних програм і баз даних.

Ці люди - ввічливі. В них своєрідна енергетика, яка дозволяє їм довіряти. Гарні психологи. Ретельно вибирають жертву - розсіяну, втомлену, не агресивну.

Найкраще афериста розпізнає правоохоронець або такий самий шахрай. Звичайній людині важко це зробити. Але в голові повинен бути чіп, який розпізнає ризик. І не вестися на дешевість товару. Це має одразу насторожити.

Люди все частіше жаліються на переселенців. Яка їх роль у вчиненні злочинів?

- Не можу сказати, що переселенці якось вплинули на погоду в плані злочинності. Серед шахраїв таких не зустрічали. Є випадки із розбоєм чи угонами авто. Але ці люди і на сході таким займалися.

Люди багато ототожнюють. Один раз по телевізору почули про якийсь випадок і роблять висновки про всіх.

Які спекуляції шахраїв на війні?

- Дзвонять - ваш син в полоні, давайте гроші. Ні - розстріляємо. В шахраїв немає нічого святого. Війна для них вигідна. Якщо батьки кинуться зразу дзвонити синові - в нього може дійсно не бути зв'язку.

Найперше треба набрати комбату сина. В усіх родичів є номери телефонів керівництва. Якщо ні - звернутися в поліцію. Там допоможуть із контактами.

Зараз ви читаєте новину «У поліції розповіли про нові види шахрайства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути