пʼятниця, 13 вересня 2019 04:25

У підземеллі музею створять унікальну колекцію золота

У вінницькому обласному краєзнавчому музею планують відкрити унікальну колекцію золота. Її встановлять у проваллі приміщення.

"Це єзуїтські погреби. Вони мають висоту близько чотирьох метрів, два метри були завалені сміттям. Будівельники запитали: "Що ми робимо? Засипаємо? Бетонуємо і настеляємо паркет?". Ми, звичайно, на це не пішли", - розповіла директорка музею Катерина Висоцька, пише vinnitsa.info.

  Підземелля в краєзнавчому музеї Вінниці. Фото: vinnitsa.info
Підземелля в краєзнавчому музеї Вінниці. Фото: vinnitsa.info

Згодом музей звернувся до будівельної організації, яка розчистила приміщення та підсилила їх стіни. Щоб така знахідка не пропадала, вирішили перетворити її на виставкову кімнату. Проект реконструкції створив дизайнер Олександр Антонець.

"Маємо дуже гарну колекцію зброї. Думали робити там відкриті фонди зброї. Але ми також маємо дуже гарну колекцію золота, яке презентувало нашу державу у світі. Переважило золото. Виставка поки що носить робочу назву "Золоті сутерени".

Спочатку треба робити реставрацію, а потім – експозиційну частину. Тому, швидше за все, нам не вдасться здійснити все за рік", - продовжує директор музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили єдиний в Україні пам'ятник мідіям

Київські дослідники знайшли на ставці Гітлера "Вервольф", що у Стрижавці біля Вінниці підземне приміщення на чотири поверхи. Уже другий рік поспіль дослідження на Ставці проводять фахівці київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики та геохімії. Торік вони запідозрили, що поблизу майданчика для військової техніки (біля самого бункера Гітлера) можуть бути підземні приміщення. Тепер це остаточно підтверджено.

Зараз ви читаєте новину «У підземеллі музею створять унікальну колекцію золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути