середа, 23 травня 2018 04:14

У музеї туристам запропонують готувати хліб за старовинними рецептами

  У музеї  готуватимуть хліб за старовинною методикою. Фото: culturenovin1.blogspot.com
У музеї готуватимуть хліб за старовинною методикою. Фото: culturenovin1.blogspot.com

У селі Білопілля Козятинського району на Вінниччині діє "Музей хліба". Працівники закладу хочуть навчити туристів самостійно випікати хліб за старовинними рецептами.

Головна родзинка закладу – старовинний 15-метровий млин. Це архітектурний пам'ятник XVIII століття.

"До минулого року млин міг працювати та молоти зерно. Через те, що його довго не використовували, він просто втратив свої технічні параметри. Крім того, з часом корпус почав перекошуватися. Довелося його ставити на фундамент. Аби він не розлетівся від старості, адже був збудований без єдиного цвяха, була проведена дорога реконструкція. Проте, при бажанні відновити роботу млина, це можливо зробити. Якби знайшовся меценат, який би посприяв у цьому, для людей могли б зробити дуже добру справу. Або, поставити поряд діючу міні-копію млина. Ми б показувала гостям музею, як століття тому тут люди жили та вирощували хліб", - розповів директор "Музею Хліба" Сергій Рибачук, передає Vinnitsa.info.

Музей відкрили у 1986 році. В ньому представлені понад 700 експонатів. Зокрема техніка, якою обробляли землі для вирощування зерна. Є старовинна хатина, що відтворює собою селянський побут 18-19 ст.

"У наших планах відкрити хатину, з діючою піччю. Тоді туристи могли самостійно випікати хліб. Спочатку вони перетирали би ручними жорнами зерно на муку, потім місити тісто та випікати за старовинним рецептом", - додає Рибачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини, панянка та граф: у місті з'явились незвичні скульптури

У Вінниці вперше відбувся Фестиваль хліба, сала та ковбаси. Організатори показали традиційну українську м'ясну кухню Поділля. Головний продукт фесту — сало, яким славиться Вінниччина. Влаштували ярмарок з м'ясною та хлібобулочною продукцією та справжнім вінницьким салом та провели майстер-клас, як готувати сало у цибулинні, ковбасу способом напихання пальцем.

Зараз ви читаєте новину «У музеї туристам запропонують готувати хліб за старовинними рецептами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути