Ексклюзиви
вівторок, 13 липня 2021 15:20

У Миколаєві скасували регіональну мову

У Миколаєві скасували регіональну мову
Ухвалений у 2019 році закон не передбачає надання будь-яким мовам статусу регіональних на будь-якій частині території країни. Фото: "Укрінформ"

8 липня Миколаївський окружний адмінсуд визнав протиправним і скасував рішення Миколаївської міськради від 21 серпня 2012 року про надання російській мові статусу регіональної.

Міськрада декілька разів переносила розгляд рішення про скасування регіонального статусу мови, тож обласна прокуратура вирішила скасувати його через суд, повідомляє пресслужба відомства.

"Задля поновлення порушених інтересів територіальної громади прокурор змушений був звернутися до суду з позовом про скасування зазначеного рішення органу місцевого самоврядування", - ідеться в повідомленні.

Ухвалений 2019-го закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не передбачає надання будь-яким мовам статусу регіональних на жодній частині території країни. Водночас досі чинними залишаються рішення про функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасовецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільрад Закарпатської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про мовний закон: усе є, не треба чіпати

14 травня Болградська окружна прокуратура також подала позов в інтересах держави до Одеського окружного адмінсуду. Просить Болградську райраду Одеської області визнати нечинним аналогічне рішення від 25 липня 2013 року.

У Харкові скасували регіональну російську мову. Відповідне рішення 25 травня ухвалив Харківський окружний адміністративний суд. Харківська міськрада 27 травня вирішила оскаржити рішення суду.

Зараз ви читаєте новину «У Миколаєві скасували регіональну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути