понеділок, 29 липня 2019 04:10

Тверді шампуні та бамбукові зубні щітки: як повністю відмовитись від сміття

Тверді шампуні та бамбукові зубні щітки: як повністю відмовитись від сміття
youtube Вінницька сім'я повністю відмовилась від непотребу

Вінницьке подружжя Юлія та Олександр Березовські півроку тому вирішили відмовилися від пластику. Почали користуватися органічними побутовими речами. Все в їх будинку говорить про те, що сім'я живу в стилі – "нуль відходів".

Основна ідея такого стилю життя - використовувати повторно і не купувати те, що ти просто моментально викидаєш, передає "Віта".

"Щось в голові в один день перемикається в тебе, ти дивишся на ті гори пластику, які твоя сім'я споживає щодня, щотижня, щомісяця і ти розумієш, що стоп, то тут не так", - розповідає Юлія.

Маленькими зусиллями жінка виробила 5 кроків переходу на "Zero Waste". Перше - зменшити кількість використання пластикових пакетів. Пошила з тканини свої і придбала авоськи. Ще запаслася паперовими пакетами.

"За звичкою в магазинах упаковують все в пластик і ти навіть не встигаєш сказати, що мені "кава без соломки". Тому відразу при вході в заклад кажу: "Мені, будь ласка упакуйте в свій пакет", - говорить Юлія.

Щоб не купувати каву в одноразовому стакані з соломинкою і пластиковою кришкою, в кафе ходить зі своєю чашкою.
У ванній кімнаті – нічого зайвого. Все тільки екологічне: тверді шампуні, тверде мило. Навіть зубні щітки і ті в еко-стилі: бамбукові зі щетиною кукурудзяного крохмалю.

Зубну пасту виготовляють власноруч. Це суміш глини, кокосового масла і масла ши. Винахідлива господиня знайшла способи, як позбутися пластика на кухні. Губки для миття посуду використовує целюлозні. Також засіб для миття посуду варить сама з шкаралупи мильного горіха. Каже, що там відваром відмивають навіть найбрудніший посуд.

"Цей миючий засіб не піниться. Для мене спочатку було дуже незвично мити посуд, але розуміння того, що хімія не потрапляє в природу і в свій організм - це дуже важливо ", - говорить Олександр Березовський, чоловік Юлії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна входить в топ-10 найбрудніших країн світу

Переселенка з Донецька Євгенія Резнікова відкрила сортувальні станції в Києві. У дворі будинку вирішила організувати міні-сортувальну.

Перш ніж поставити "справу на ноги", їй довелося неабияк побігати від одного чиновника до іншого, написати купу листів в різні інстанції.

Спочатку на міні-сортувальні працювали десять людей. Зараз - вже близько трьох сотень сусідів об'єднані спільною ідеєю. Вони створили чат в Viber, де вирішують нагальні проблеми, діляться інформацією, підтримують один одного.

Зараз ви читаєте новину «Тверді шампуні та бамбукові зубні щітки: як повністю відмовитись від сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути