вівторок, 16 серпня 2016 14:29

Топ-5 найгучніших скандалів у Львові

Топ-5 найгучніших скандалів у Львові
Скнилівська трагедія

За 25 років Львів неодноразово опинявся у центрі гучних скандалів. Gazeta.ua за допомогою кримінального журналіста Миколи Савельєва склала список Топ-5 найгучніших скандалів у Львові за роки незалежності.

"Справа дітей"

В середині 1990-х у Львові розгорівся скандал, який назвали "справа дітей". Стали відомі факти незаконного усиновлення немовлят іноземними громадянами. У правоохоронців були підозри у фальсифікації документів. Львівські лікарі у змові із високопосадовцями просто продавали новонароджених за кордон. Схема виглядала так: породіль повідомляли про смерть новонароджених, оформляли фальшиву відмову матері від дитини і за винагороду відправляли дітей за кордон. У 1997-му році в Івано-Франківську відбувся судовий процес у справі про незаконне усиновлення дітей іноземними громадянами. Вирок у справі зачитувався шість годин. Тоді терміни одержали відразу декілька осіб – головлікар обласного перинатального центру Володимир Дорошенко, Юрій Зима, екс-заступник голови Львівській облдержадміністрації, колишній голова Галицької райдержадміністрації Львова Зеновій Урсул, і, колишній головлікар Львівської обласної клінічної лікарні Богдан Федак. Через цю справу 1998 року внесли зміни до Кримінального кодексу – додали статтю 124 "Торгівля людьми".

Скнилівська трагедія

Найбільша катастрофа в історії авіаційних шоу за кількістю загиблих. Скнилівська трагедія — аварія під час святкування 60-ї річниці 14 АК на Скнилівському аеродромі під Львовом 27 липня 2002 року. Унаслідок падіння винищувача Су-27 у натовп глядачів загинуло 78 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу. Причинами трагедії було названо погану організацію, підготовку та проведення авіашоу. До відповідальності за трагедію було притягнено 10 людей. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Також наслідком стало розформування 48 ОГРАП і продаж всіх Су-17М4 і УМ-3 до В'єтнаму.


Архівна справа

У липні 2004 року Національному музею історії України у Києві від імені тодішнього прем'єра Віктора Януковича було подаровано зшиток листів Михайла Грушевського, викраденою із львівського архіву. Також звідти викрадено матеріали з фонду Грушевського, Куліша, Шептицького, Драгоманова, десятки королівських пергаментних грамот. Грошова вартість викраденого згідно з міжнародними нормами становить 200 тис. євро за 100 тис. аркушів. 24 грудня 2004 року було порушено кримінальну справу за розкрадання майна в особливо великих розмірах (ст. 185 ККУ).10 червня 2005 року у Львові був затриманий 60-літній місцевий житель, у якого було виявлено більше 3000 історичних документів, з яких близько півтори тисячі — викрадені зі Львівського архіву. За словами затриманого, розкрадання продовжувалися протягом 5-7 років.

Справа судді Зварича

Кримінальну справу за хабарництво проти львівського судді Ігоря Зварича порушили у грудні 2008 року. Під час обшуків у кабінетах і квартирах судді і його шести колег правоохоронці вилучили 1 млн доларів США і 2 млн грн. Сам Зварич стверджував, що ці гроші принесли в його кабінет "колядники", за що отримав прізвисько "суддя-колядник". У вересні 2011 року Оболонський суд Києва засудив його до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він неодноразово намагався оскаржити вирок суду. Відбував покарання у Чернігівській області у Менській спеціалізованій колонії для колишніх суддів та правоохоронців. Екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич вийшов із в'язниці 11 січня 2016 року за законом Савченко, згідно із яким день перебування у СІЗО рахується за два дні тюрми.

Грибовицька катастрофа

30 травня о 15 год. 20 хв. у Жовківському районі Львівської області на території полігону твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) після завершення гасіння пожежі під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапило троє рятувальників і еколог. Їх завалило відходами з висоти 90 метрів. Того ж дня відкрили кримінальне провадження за фактом загибелі людей. За добу знайшли тіла рятувальників, тіло еколога шукають досі. Прокуратура Львівської області офіційно висунула звинувачення працівникам ЛКП "Збиранка" в порушеннях, які призвели загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі лише через два з половиною місяці.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 найгучніших скандалів у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути