середа, 27 листопада 2019 11:45

Тисячі людей на Дніпропетровщині виживають без води і тепла через бездіяльність місцевої влади

Автор: Укрінформ
  Голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко
Голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко

Більше 9 000 жителів в селищах Гвардійське і Черкаське Дніпропетровської області виживають без води і опалення. Поки обласна влада не може вирішити питання, люди самостійно риють свердловини і кожен день витрачають великі суми, щоб забезпечити себе питною покупною водою, повідомляє Обозреватель.

Водопостачання є тільки в дитячому садку і школі селища Гвардійське. Але питання з опаленням так і не вирішено. Зовсім недавно школу опалювали по кілька годин на день, але зараз опалення відключили повністю.

"У нас в школі навчається 450 дітей. Зараз абсолютно всі перебувають на дистанційному навчанні, самостійно вивчаючи матеріал вдома. Школярі приходять, беруть завдання додому, і все засвоюють самі. Дітям складно буде вчитися, коли в голові одна думка про те, що дуже холодно. у холі школи +4 градуси, в кабінетах - +6 +10 ", - розповіла заступник директора загальноосвітньої школи в Гвардійському Світлана Марківна.

За словами заступника директора, школа не пристосована для того, щоб в ній включати обігрівачі: проводка занадто стара. Це при тому, що в кабінетах повинно бути мінімум +18 градусів.

Місцевим жителям на всі питання відповідають одним реченням - грошей немає. Але коли приїжджають перевірки, вода магічним чином виявляється в кранах, а потім так само швидко зникає.

"Кожен день гріємо воду відрами, щоб покупатися, помити дітей, випрати речі і помити посуд. Багато жінок спеціально знімають квартиру в Новомосковську, щоб була можливість приїхати і випрати речі. Крутимося, як можемо. Нестерпно так жити", - розповідає мешканка Гвардійського Вікторія.

Місцеві жителі діляться: доводиться спати в пуховиках, під трьома ковдрами, з постійно включеними обігрівачами, які "влітають в копійку".

У 93-ій військовій бригаді, що в Черкаському, для забезпечення водопостачанням створили резервуари, які заповнюють технічною водою. Її доставляють з місцевих свердловин і використовують тільки для деяких побутових потреб. Питною водою з армійцями ділиться місцевий санаторій. На його території знаходиться єдина свердловина, вода якої придатна для вживання. Решта городяни масово закуповують бутильовану воду, але дефіцит вона не покриває.

Як з'ясували журналісти, ще на початку 2019 року на прохання активістів і військових було прийнято рішення і розроблений проект будівництва нового водогону в Вільне - Гвардійське. Провели тендер на Prozorro і уклали договір з переможцем на будівництво водогону. Згідно з цією угодою пуск першої черги має відбутися в 2019 році. Навіть перше фінансування від ОДА та фонду регіонального розвитку надійшло на казначейські рахунки. Тобто майже половина людей вже в грудні могла побачити в своїх кранах воду і тепло в своїх квартирах.

Але тут сталася зміна влади, прийшов новий губернатор Олександр Бондаренко. Фірма-підрядник замість передоплати отримала ультиматум - відмовтеся від договору, тепер нові фірми (лояльні до нової влади) будуть виконувати ці роботи. У підсумку вийшло, що підрядник, який виграв тендер, не може закінчити роботи, хоча гроші на них виділені і лежать на рахунках казначейства.

Як повідомлялося раніше, новий глава Дніпропетровської області Олександр Бондаренко припинив всі виплати за інфраструктурні об'єкти для того, щоб видавити з ринку неугодні компанії. Без оплати залишилися роботи з капітального ремонту дороги Вільне-Гвардійське (компанія "Будінвест інжиніринг") - 40 млн грн, капремонт спортивного залу в Кам'янському (ТОВ "Комунальник") - 10,5 млн грн, капремонт Божедарівської школи у Криничанському районі - 3 млн грн, реконструкція головної площі Марганця - 7,7 млн грн та багато інших.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі людей на Дніпропетровщині виживають без води і тепла через бездіяльність місцевої влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути