середа, 17 серпня 2016 16:37

"Тарас Шевченко брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба"

"Тарас Шевченко брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба"
Gazeta.ua

Письменник Василь Шкляр хотів би написати про дитинство Тараса Шевченка. Про це він сказав на фестивалі "Ше.Fest", що проходив в селі Моринці Звенигородського району Черкаської області 13-14 серпня.

"Надзвичайно важка тема писати про Тараса. Не буду хвалитися, що до цього готовий. Що це станеться. Але мене навідувала така думка. Якби я писав про Тараса, то про його дитячі літа. Там заховано дуже багато таємниць. Вважають, що його дяк Богорський знущався над Шевченком. Був п'яницею. Але сам Тарас одного разу зв'язав його п'яного і відлупцював різками. Богорський був його першим вчителем. Заклав любов до релігійних текстів. Навчив читати. Цікаво, як формувався малий Шевченко. Як повели його на прощу в Лебединський монастир. Монтронин монастир. Тоді вже дитина ввібрала в себе те, що вибухнуло в його творчості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник видасть книжку на основі записів у Facebook

На думку письменника, Тараса Шевченка не потрібно ідеалізувати. У дитинстві той навіть крав курей.

"Він був дуже зухвалим хлопчиною. Сестри називали його приблудою. Тарас був і консулом. Так називали старшого серед учнів. Дяк втомлювався бити різками і доручав це консулу. Тарас брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба". Якщо обіцяв сала, хліба чи курку вкрасти, Тарас легенько бив. А ні – до крові. Якось ховався в одній печері. Коли її знайшли, то там була купа курячих кісток. Тарас крав курей. Собі голодувати не дозволяв. Не треба його ідеалізувати. Ідеальна людина не стає творцем".

Більше читайте у повному репортажі з фестивалю – "Шевченко крав курей" – у Моринцях втретє пройшов фестиваль "Ше.Fest"

Зараз ви читаєте новину «"Тарас Шевченко брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути