Ексклюзиви
понеділок, 20 лютого 2017 20:19

Студенти нагадали владі, за що загинула Небесна сотня
8

Фото: Валерій Шмаков

Студенти львівських вишів пройшли мовчазною ходою вшановуючи пам'ять Героїв Небесної сотні.

Декілька тисяч студентів Львівського національного університету ім. І.Франка та інших навчальних закладів зібралися, аби тихою ходою та молитвою згадати тих, хто поклав свої життя на Майдані три роки тому.

"Сьогодні річниця загибелі на Майдані студента нашого університету Ігоря Костенка. Свою акцію ми символічно назвали "Вогонь Небесної Сотні". Цей вогонь був останньою надією наших мітигнувальників, яким вони на Майдані прикривались від куль снайперів. Ми стоїмо на варті Небесної сотні і сьогоднішньою ходою нагадуємо владі, що ця чорна сторінка нашої історії має бути підкріплена реальними реформами в державі", - зазначив керівник студентського відділу ЛНУ ім. І.Франка Роман Яцикович.

Учасники ходи тримали у своїх руках національні прапори та банер з написом "Вогонь Небесної сотні". Від ЛНУ ім. І.Франка студенти рушили до пам'ятика Т.Шевченку, де відбулась поминальна панахида.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це була справжня бійня" - з'явилося нове відео, як зароджувалось криваве протистояння на Майдані

"Я не була на Майдані, мене не відпустили батьки. Але дуже важко переживала ті події. Ми маємо пам'ятати цей день і тих, які загинули за наше майбутнє", - каже студентка Інна Короленко.

"Після Майдану позитивних змін у владі я майже не помітив. Але зміни відбулися в нас самих. В наших серцях. Люди стали більше поважати нашу мову і країну Ми стали іншими, запалені вогнем національного духу", - говорить студент Андрій Сидор.

По завершенню акції, студенти встановили перед пам'ятником Т.Шевченку символічний щит з зображенням палаючих барикад, від якого кожен охочий міг взяти "частинку вогню Небесної сотні".

Три роки тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули понад сто осіб. Кілька десятків зникли безвісти. Понад тисячу дістали поранення, а сотні – заарештували та піддали тортурам. У ніч на 19 лютого 2014 року під виглядом проведення АТО відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок. У результаті протистоянь того дня загинули 16 осіб, завдали тілесних ушкоджень 206 особам. З них 35 – тяжкі, 31 – середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи. 20 лютого силовики розстріляли близько 50 осіб на вул. Інститутській.

Зараз ви читаєте новину «Студенти нагадали владі, за що загинула Небесна сотня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути