неділя, 30 липня 2017 07:08

Справу червонокнижних зубрів закрили. Не знайшли винних

Справу червонокнижних зубрів закрили. Не знайшли винних
Справу червонокнижних зубрів закрили. Не знайшли винних Фото: depo.ua

"Найбільше хвилюємося, що браконьєри могли загнати на ставок — головну самицю. Одна з туш — її розміру. Перевірити живих зубрів тяжко. Вони налякані й не підпускають до себе людей", - казав мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир Ткач про загибель рідкісних тварин 1,5 роки тому.

У селі Трибухи Літинського району на Вінниччині 30 січня 2016 року єгері виявили у ставку мертвих зубрів. Їх сполохали браконьєри і тварини провалилися під лід.

Почали діставати ще 30 січня. Знайшли вісім трупів. Вирізали з льоду. Деякі були за 10 метрів від ополонки. Серед них — двоє телят. Крові знайшли на березі ставу. Тому лісники вважають, що браконьєри вбили ще двох тварин.

Шкури й роги загиблих зубрів лісники залишили собі. Кістки та м'ясо спалили на Калинівському ветсанзаводі з виробництва м'ясо-кісткового борошна. Вісім шкур продали таксидермістам - зроблять із них опудала. Господарство отримало по 10 тисяч гривень за кожну. Хотіли купити тепловізор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Браконьєри убили 800 кілограмового зубра

9 липня 2017 року природозахисники пікетували Генеральну прокуратуру України з вимогами покарати винних у справі зубрів.

"Ми вкотре вимагали припинити тяганину у справі жорсткого вбивства зубрів на Вінниччині. Тоді загинуло 20 червонокнижних тварин. Але слідство триває, і результатів ми не бачимо. Ми були шоковані, коли нам сказали, що цю справу закрили 30 червня. Підставою стало те, що в тушах зубрів поліція не знайшла слідів від куль. Винних теж не знайшли", - каже голова Всеукраїнської Асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко.

У Генпрокуратурі пообіцяли направити справу на Вінниччину для перевірки. Активісти вважають, що справу не можна забувати і слід створити заповідник "Зубри Поділля". Тільки тоді популяція зубрів збережеться.

"Місцеві жителі повідомили, що бачили, як в сторону водойми йшло стадо зубрів. А близько 18 години чули, як тріщав лід. Швидше за все, лід не витримав ваги тих тварин, які збилися в купу. І вони провалилися під кригу. Хоч уміють плавати, вибратися із льодової пастки самостійно не змогли. Наші працівники терміново виїхали на місце. Тросом зачіплювали тварин до трактора і витягували на берег. 8 дорослих тварин загинуло. Можливо, у воді є туші інших тварин, які поки що не знайшли. Вдалося врятувати лише одного молодого самця. Його розтирали, аби зігріти. Тварина оговталася та пішла до лісу", - розповіли в управлінні наступного дня після трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Справу червонокнижних зубрів закрили. Не знайшли винних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути