субота, 14 жовтня 2017 15:03

Відбувся фестиваль козацької їжі і відпочинку "До Енея на гостину"
20

Гастрономічно-культурний фестиваль в Полтаві
Фото: Денис Скриль
Гастрономічно-культурний фестиваль в Полтаві
Гастрономічно-культурний фестиваль в Полтаві
Гастрономічно-культурний фестиваль в Полтаві
Гастрономічно-культурний фестиваль в Полтаві

В Полтаві на Соборній площі вперше відбувся благодійний фестиваль "До Енея на гостину". Кілька сотень полтавців отримали сім годин культурного відпочинку і можливість покуштувати автентичні страви часів Івана Котляревського.

"Ідея фестивалю зародилась три роки тому. Після підтримки посольства Великої Британії та місцевих меценатів мрія втілилась. 8 локацій представляють майстер-класи, українські страви, дитячий майданчик, виставку старожитностей і книг, ковальського мистецтва і майстерності пасічників. Додатково триває концертна програма і показові виступи військово-спортивного центру "Воїн". Програма дуже насичена і організаторів врятували волонтери, які суттєво підтримали і допомогли. Будемо намагатись зробити в наступному році ще і гумористичну складову фестивалю, адже в "Енеїді" було багато жартів і радощів", - розповіла Вікторія Гончар, координатор фестивалю.

Кілька черг сформувалось біля дегустації козацьких страв.

"Борщ в часи Івана Котляревського був без картоплі і томатів. Там був буряковий квас, буряк, засмажка і підсмажена грудинка, зелень і сметана. Тобто те, що ми звикли називати борщем, треба переназвати, бо це не відповідає вмісту. Сьогодні готуємо на фестивалі як автентичні страви, так і напої. Практично все взяли із твору "Енеїда". "Рябко" (українська каша із гречаної каші і пшоняної затірки із шкварками і цибулею), "кишки" (ковбаси, які начинені гречкою чи пшоном із шкварками), запечена печінка в горщику із тістом і спеціальні хлібці, які їли із борщем. Шукав всі рецепти по селам, у етнографів і із гастрономічної літератури", - розповів Віталій Закладний, автор книги рецептів "Чого не їли наші предки".

"На фестиваль випекли 42 хлібини. Ми їх назвали "чудо-хліб", бо використовуємо тільки натуральні продукти, тому виходить дуже смачно і не псується більше тижня. Довелось витратити 40 годин, щоб все вчасно випекти. Дуже багато було охочих придбати цей хліб, але ще на передодні фестивалю ми збирали заявки, тому на всіх не вистачить цієї кількості", - розповіла Наталія Гранчак, голова благодійного фонду "Полтавський батальйон небайдужих".

Крім смачних наїдків і пісень, полтавцям продемонстрували стародавній український одяг, показали театралізований уривок із творчості Івана Котляревського та відбулась посвята до лав козацтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі вуличної їжі дарують ідеї для бізнесу.

У Вінниці пройшов фестиваль вуличної їжі "FoodFest". На ярмарці біля головної ялинки міста продавали випічку і гарячі напої. Учасники телевізійного шоу "МайстерШеф" Марина Шевченко та Євген Полівода провели майстер-клас із приготування борщу заправленого горіхами та чорносливом. Стравою пригощали всіх охочих. До неї подавали бутерброди з салом та корицею.

Зараз ви читаєте новину «Відбувся фестиваль козацької їжі і відпочинку "До Енея на гостину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути