Ексклюзиви
вівторок, 17 серпня 2021 19:04

Сорочинський ярмарок стартував. Що, де та скільки коштує - перші фото
40

17 серпня в селі Великі Сорочинці на Полтавщині урочисто відкрили Сорочинський ярмарок - 2021.

17 серпня на Полтавщині відкрили Сорочинський ярмарок-2021
Фото: Ольга Стенько
Ігор Прилуцький продає варення з шишок в оригінальному костюмі
Цього року Сорочинський ярмарок прикрасили фігурами Гоголівських героїв
Складається враження, що найбільше на ярмарку - вишиванок
17 серпня на Полтавщині відкрили Сорочинський ярмарок-2021

Нинішній ярмарок значно скромніший за попередні. Багато порожніх рядів, як у містечку майстрів, так і в зоні, де торгують товарами широкого вжитку.

- Щороку їздимо на ярмарок. Саме в перший день приїжджаємо, а потім, буває по два-три рази ще навідуємося. За емоціями та враженнями, в основному. Зазвичай, навіть у перший день, людей яке сільодки в бочках. А сьогодні - просторо і в рядах, і на алеях. Людей помітно менше, - каже кременчужанка Юлія.

За дві години до офіційного відкриття, в торгових рядах вже викладали товар. Чим він незвичніший, тим більше шансів привернути увагу покупців, кажуть підприємці.

Ігор Прилуцький з Кропивницького продає варення з шишок. Привертає увагу незвичним костюмом.

Автор: Ольга Стенько
  Ігор Прилуцький продає варення з шишок в оригінальному костюмі
Ігор Прилуцький продає варення з шишок в оригінальному костюмі

- Костюм "збірна солянка". Гаманець - монгольський, шаровари під монгола. Чоботи теж монгольські, а рубаха - слов'янська. Оздоблена ручною вишивкою зі старослов'янськими знаками - сварогами. На шиї висить герб Самарканда. Тому що ми робили тему тамерланських воїнів, я реконструктор, - каже про себе Ігор.

На ярмарок особисто приїхав уперше.

- Завжди, коли їду на масштабні фестивалі, то беру з собою свої костюми. Люблю бути в центрі уваги, - пояснює.

На ярмарку продають багато вишиванок. Цього товару, здається, найбільший вибір - порівняно з усім іншим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкінечна медовуха та дорогущий шашлик: як гуляє головний ярмарок України

Ціни виросли у порівнянні з попереднім ярмарком, який відбувся позаторік - у 2020-му Сорочинці відмінили через пандемію. Найдешевша доросла вишиванка - від 350 грн. Це машинна вишивка невеликої щільності на тканині, в складі якої є синтетика. Найбільш популярна ціна на сорочки починається від тисячі гривень. Ціна на авторські та дизайнерські, а також тонку ручну роботу коливається в межах 10-16 тис. грн. У підприємців, які тримають власне виробництво, можна знайти оригінальні моделі та кольори.

Автор: Ольга Стенько
  Львів'янка Олена Гнідець привезла на Сорочинську ярмарку вишиванки влавного бренду "Пікколо"
Львів'янка Олена Гнідець привезла на Сорочинську ярмарку вишиванки влавного бренду "Пікколо"

- Від 150 гривнів - це дитячі з домотканої тканини з домотканими нашивками. 250-400 середньо вишиті, або 700-800 - рясно зашиті вишивкою. Жіночі від 350 гривень до трьох тисяч. Плаття - дорожчі. Стараємося, щоб там було багато вишивки. Бо коли людина купує вишиванку, вона хоче, щоб це було красиво, насичено, по-багатому, - каже львівянка Олена Гнідець.

На Сорочинські ярмарки їздить з десяток років. Це дає можливість вивчати попит та планувати моделі на наступний рік, пояснює. Цього року за участь в ярмарку заплатили 18 тис. грн. У ціну входить місце та намет від організаторів торжища.

Протягом шести днів народні майстри ночуватимуть у наметах біля товарів. Харчуються продуктами, що привезли з собою та на фудкортах. Останніх цьогоріч значно менше. Практично зникли кафе та ресторани просто неба на головній алеї біля центральної арки, що є одним із символів ярмарку. Тут є намет із кальян-баром, де пропонують присісти на низькі крісла. І поруч в кафе подають галушки та вареники.

- Галушки з начинкою з м'яса та лівера. Поливка на вибір - смажена цибуля, смажені гриби, шкварки або сметана. Порція 50 гривень. На порцію вареників йде п'ять штук на 30 гривень, - офіціантка спритно накладає галушки в одноразову миску.

Тут їсти можна лише стоячи за високими столами.

Автор: Ольга Стенько
  За порцію з п'яти галушок з м'ясом та лівером, политих грибим соусом, просять 50 грн
За порцію з п'яти галушок з м'ясом та лівером, политих грибим соусом, просять 50 грн

Ціни на їжу різні. За один великий вареник подекуди просять 20 гривень за картоплю чи капусту, та 25 - за м'ясну начинку. Ціна на шашлик за 100 г - від 40 до 50 грн, стільки ж коштує порція плову чи перша страва. Півлітровий стакан пива - 25 грн, квас - від 20. Ціни різняться. За півлітрову пляшку води в одному кафе просять 20 грн, а в їх сусідів таку ж ціну просять вже за літр води того ж виробника.

Що до видовищ, то їм у Сорочинцях теж приділяють увагу. Протягом дня концертні програми тривали на усіх трьох сценах - "на млині", у "садибі Хиврі" на центральній алеї та на головній сцені. Ввечері на ній проводитимуть комерційні концертні програми. Цього року можна потрапити на виступи гуртів "Евшан Zillia", "Комора", "Ляпіс-98", а також сольних виконавців - Олега Кінзова, Наталії Май, Альони Карат та Олі Полякової.

Автор: Ольга Стенько
  17 серпня на Полтавщині відкрили Сорочинський ярмарок-2021
17 серпня на Полтавщині відкрили Сорочинський ярмарок-2021

Відкривати Сорочинський ярмарок-2021 цього року приїхав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. Зустрічали його заступники голови Полтавської ОДА. Очільника області Олега Синєгубова, як і господині Сорочинського ярмарку Світлани Свіщевої, на відкритті не було.

Триватиме ярмарок до 22 серпня - офіційне закриття заплановане на 17:30.

Сорочинський ярмарок в Україні відновили 1999 року. Леонід Кучма приїжджав сюди 2003-го. До нього важко було пробратися через велику кількість охорони. Віктор Ющенко відвідував Сорочинку двічі. 2007 року купив вишиту сорочку і шість ляльок-мотанок. 2009-го прилетів на вертольоті, придбав спеції в узбецьких торговців. Вони подарували йому свій національний одяг і ніж. Віктор Янукович 2010 року на Сорочинцях купив вишиванку, керамічну статуетку-куму, картину леопарда з бурштину, докторську ковбасу та діжку для соління.

У 2020-му організатори спочатку оголосили дати проведення чергового ярмарку, а потім - про його скасування. Причина скасування, яку назвали - пандемія та карантинні обмеження.

Зараз ви читаєте новину «Сорочинський ярмарок стартував. Що, де та скільки коштує - перші фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути