вівторок, 14 травня 2019 16:27

Смачні страви, селфі та автографи в зошитах: Євгеній Клопотенко відвідав черкаську школу

Смачні страви, селфі та автографи в зошитах: Євгеній Клопотенко відвідав черкаську школу
Євгеній Клопотенко пів години фотографувався із школярками. Фото: instagram/Klopotenko

Сотня черкащан прийшла на зустріч із українським кухарем Євгенієм Клопотенком 13 травня у школі №31. Там він презентував "Збірник рецептур для українських шкіл".

"Мій тато зі Шполи, двоюрідна сестра сидить в залі, тому дуже радий опинитися в Черкасах, - каже Клопотенко. - Чому ви не готуєте гречку з кавою? Чому не можна їсти молоко з оселедцем? Чому суп корисний? Діти у Франції не їдять супи і якось живуть. В Амстердамі я куштував молоко з оселедцем. Чому ми так не можемо? Ми не їмо, бо нам роками казали, що так треба. Це все смакові звички. Моя мама їла в школі гуляш, я їв і знову він в меню. Система вже 75 років працює на одних і тих самих правилах".

Школярка запитала Євгенія про найкращу страву, яку той куштував в шкільних їдальнях. Кухар відповів, що манну запіканку та булку з корицею.

"Я був в багатьох їдальнях, але рибні котлети, салат з буряком готують по одній технології скрізь. Коли питаю, чому не можна це змінити, кажуть: "Діти не будуть це їсти". Треба оновити підхід. Давайте готувати шпундру, пудрю, супи без засмажок, наприклад, мінестроне, грецький суп "авголемон", чай-масала. Я взяв салат з буряком і додав до нього насіння - все. Щоб впровадити цю геніальну зміну, я проходжу бюрократичні кола пекла. Харчування не стане дорожчим набагато. У моїй розробці один із варіантів двотижневого меню коштує 9,70, наступний 11,10 і один за 13 гривень. Змінюючи шкільне меню, я намагатимусь змінити кулінарну культуру в Україні. Зараз діти не розвинені в їжі. Лише 28 відсотків знають, що таке рукола".

Після презентації відбулася дегустація страв зі "Збірника рецептур для шкіл". Клопотенко пів години робив селфі зі школярами, ставив автографи в шкільних зошитах. Дівчата дарували йому малюнки та квіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали напій, який у новому році змусить усіх шаленіти

Захід відвідав голова департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов. Він хоче впровадити нове меню від Євгенія Клопотенка у школах Черкас.

Харчові вподобання українців залежать від регіону проживання. На Київщині й Дніпропетровщині найбільше споживають м'яса. На 1 людину там в середньому припадає 64 кг цього продукту. У Миколаївській області особливо полюбляють овочі й баштанні культури. Щороку там скуповується по 160 кг таких продуктів на 1 людину.

Зараз ви читаєте новину «Смачні страви, селфі та автографи в зошитах: Євгеній Клопотенко відвідав черкаську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути