середа, 26 грудня 2018 20:09

Шість років у СІЗО: підозрюваного у вбивстві звільнили з-під варти
9

Суд змінив обвинуваченому запобіжний захід
Фото: Валерій Шмаков
Євген Марченко звернувся до суду, що в СІЗО грубо порушують його права
Суд змінив обвинуваченому запобіжний захід
Свідчив у справі колега обвинуваченого, з яким той 5 років тому працював у магазині
Адвокат Ірина Федірко розповіла про порушення щодо обвинуваченого його права на медичну допомогу

26 грудня у Франківському районному суді Львова змінили запобіжний захід підозрюваному у вбивстві 25-річному Євгену Марченку. Його утримували під вартою у СІЗО майже 6 років без вироку суду. Тепер перебуватиме під домашнім арештом. Чоловіка звинувачують у пограбуванні та вбивстві прабаби. Її задушили, тіло склали в коробку і замотали скотчем. Тими днями Євген Марченко купив собі телефон і планшет, що стало базою для обвинувачення.

У справі відбулось більше сорока судових засідань. Більшість – переносили. Цього разу на засідання прибули двоє свідків.

"Я колись працював на таксі і цю людину підвозив. Був із картонною коробкою, як з-під телевізора. Завіз його на вулицю Володимира Великого (у квартирі на цій вулиці відбулося убивство - Gazeta.ua). Зачекав там його до півгодини часу. Звідти завіз до центру міста. Точної дати, коли це відбулось, пригадати не можу", - каже свідок Юрій Паткевич.

У справі відбулось більше сорока судових засідань. Більшість – переносили

"Євген у нашому магазині стажувався три тижні, після чого шеф повідомив йому, що нам не підходить. Коли звільнявся, попросив мене дати йому пусту коробку з-під велосипеда. Бачив, як брав скотч у охоронця сусіднього магазину Фокстрот", - говорить колишній колега Євгена по роботі Едуард Баженов.

Захисники потерпілого Михайло Магарський та Ірина Федірко попросили змінити запобіжний захід на такий, що не передбачає тримання під вартою.

"Довели, що жодних фінансових статків у загиблої не було, на які б міг злакомитися підзахисний. Натомість Євген працював і мав свої гроші . Своєї вини ні разу не визнавав. Від слідчих дій не ухилявся. Раніше свідок, його сусідка, підтверджувала, що бачила його як вигулював того вечора собаку", - каже адвокат Ірина Федірко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із золотими батареями: у Лук'янівському СІЗО зробили євроремонт

"Я судом не визнаний винним та покарання не відбуваю. Стан мого здоров'я погіршився, а отримати належну медичну допомогу я позбавлений можливості. Вважаю, що утримування мене під вартою відповідно до практики Європейського суду розцінюється, як катування", - зауважив у своєму клопотанні обвинувачений.

Вирок могли винести за рік. Усі розумні терміни для розгляду цієї справи давно минули

Підтримала ініціативу, аби випустити Євгена Марченка з-під варти і потерпіла у справі – його баба Олена Мазикіна. Тож суд взяв до уваги клопотання адвокатів і обвинуваченого.

Як зауважують захисники у справі, вирок могли винести за рік. Прямих доказів провини Євгена Марченка немає. Усі розумні терміни для розгляду цієї справи давно минули. У правовому супроводі Євгену Марченку допомагає громадська організація "Ідея нації".

Українець Павло Гриб, якого утримують у СІЗО у Ростові-на-Дону, практично осліп.

Зараз ви читаєте новину «Шість років у СІЗО: підозрюваного у вбивстві звільнили з-під варти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути