вівторок, 23 жовтня 2018 04:20

Розповіли, чому покупці відмовляються від українських яблук

Автор: ridnyi
  Які яблука треба вирощувати, щоб їх купували українці
Які яблука треба вирощувати, щоб їх купували українці

Люди не хочуть купувати українські яблука, бо вони не смачні.

Сааме це і є проблемою виробництва , вважає професор Уманського університету садівництва Олександр Мельник, пише vlasno.info.

"Ми не сприяємо робити яблука смачними. Робимо лише тонни. Треба садити смачні яблука. Раніше наші яблука їла Росія. Тепер цей ринок для нас закритий. "Коксперт орандж", "Голден", "Гала", "Айдаред", "Йонагоред", "Йонаголд", "Ред Дел" - ці сорти повинні вирощуватись в Україні. Переробка не дасть стільки доходів, скільки дає свіже яблуко", - говорить Олександр Мельник.

Також проблема виробництва цих фруктів у паях, зазначив професор.

"Самостійно неможливо на 3 га паїв виростити та продати продукцію. В Італії – найкращий сорт "Мерінда". Вирощують його в кооперативі на 4 господарств на 5 га - це 20 тонн на рік, і це кращі яблука в світі. Вони створювали його 3 покоління", - зауважив Мельник.

Втім, в Україні головною залишається проблема законодавства, система відношення до бізнесу та корупція, вважає бізнесмен Сергій Українець.

"В нас, на жаль, не можна зробити, як в Європі. В нас гроші "освоюються", а не йдуть за призначенням. Приходиш з проектом в Європі, все є, і вже комісія легко робить дозвіл. І відразу відшкодовують 80% на все. В банку беруть кредит 4%, а в нас 20%. Тому українські підприємства відкривають бізнес у Польщі та виходять на Варшавську біржу, - каже Сергій Українець. - В нас найсмачніше яблуко, особливо органічне. Це і є наша ніша на ринку ЄС. Це говорять всі експерти. Створили самі кооператив, де є група компаній. Одні займаються логістикою, одні - збиранням, інша - виробництвом. Ми самі купили 6 переробних заводів. В цьому році зробили перший кредит. Для того, щоб продавати, потрібна сертифікація продукції, асортимент та конвеєр поставки. Це для того, щоб виходити на ринки Європи, Азії, переробки та внутрішній ринок. Проблема яблук в тому, що немає сертифікації в Україні, тому така ціна на яблука".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні стрімко дорожчають овочі

Житель села Ксаверівка Вінницького району Михайло Мартинюк під стінами облдержадміністрації та облради спробував торгувати капустою. За кілограм просив 4 гривні.

Чоловік каже, що не може отримати дозвіл, щоб продавати свій товар на "червоних" ярмарках. Бідкається, що не знає куди збути вирощену капусту.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому покупці відмовляються від українських яблук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути