вівторок, 09 травня 2017 07:08

Протестувальники зривали георгіївські стрічки, билися з міліцією, червоними прапорами підмітали вулиці – як відзначали День перемоги 6 років тому

Протестувальники зривали георгіївські стрічки, билися з міліцією, червоними прапорами підмітали вулиці – як відзначали День перемоги 6 років тому
Фото: galinfo.com.ua

9 травня 2011 року у Львові запам'яталося масовими акціями та сутичками.

Представники проросійських сил розгорнули великий червоний прапор на Пагорбі Слави. Партія "Свобода" і представники молодіжних націоналістичних організацій провели акції протесту.

Близько 10 ранку на Пагорб Слави приїхав голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, міський голова Львова Андрій Садовий, головнокомандувач ЗахОК Юрій Думанський, керівництво ОДА та Львівської мерії. Після виконання Державного гімну вони без жодних промов поклали квіти до Могили невідомого солдата.

У цей час Пагорб Слави був оточений щільним кільцем міліції. Нікого, окрім представників влади, кількох ветеранів та журналістів, туди не пускали.

Після від'їзду влади вулицю Пасічну перегородили представники молодіжних націоналістичних організацій. До Пагорба Слави почали підходити люди, які збиралися покласти квіти. Радянських ветеранів, яких на цей час зібралося до 50 осіб, що підходили з квітами до Пагорба Слави та говорили російською, свободівці на юні націоналісти зустрічали вигуками "Ганьба!". Між ними і одним 50-річним чоловіком стався конфлікт, коли останній відмовився зняти з грудей георгіївську стрічку. Спершу його намагалися переконати зробити це самостійно та добровільно, потім просто зірвали стрічку та кілька разів вдарили. Згодом зірвали георгіївські стрічки ще у кількох людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 8 травня відзначають День пам'яті і примирення

Жінка 60 років намагалась розгорнути велике полотнище червоного прапору. Її заблокували молоді люди, які ховали свої обличчя за медичними масками. Прапор забрали і спалили. Священик УПЦ (МП) хотів відслужити молебень на меморіалі. Його не пропустили.

Неподалік від кінцевої зупинки трамваю на вул. Пасічній молоді хлопці спробували розгорнути червоний прапор. "Свобода" побачила це – зчинилася бійка. Один з її учасників витягнув "гумову" зброю і вистрелив. Куля влучила в одного зі свободівців - у коліно.

Націоналістів на сам меморіал Пагорба Слави не пускали потрійні кордони міліцейських спецпідрозділів. Близько 14.00 на Пагорб Слави приїхало шість автобусів" з російськомовними представниками організації "Русское единство". Тих, хто приїхав в автобусах, міліція пропустила. Вони розгорнули й пронесли біля могил червоний прапор і провели мітинг. Викрикували гасла "Хохлы - параша! Победа наша!", "Смерть Галичине!". Відбулися зіткнення між міліцією та протестувальниками.

Протестувальники свободівці заблокували виїзд зі стоянки меморіального комплексу. Умовою порятунку ветеранів і комуністів стало звільнення з райвідділу міліції однопартійців, яких сьогодні ж і затримали. Переговори тривали близько двох годин.

Коли усіх звільнили, ті розблокували виїзд. Зі стоянки виїхало 9 мікроавтобусів. Після акцій протесту активісти "Свободи" волочили червоні прапори по землі з вигуками: "Підмітати Львів червоними шматами!"

На Пагорбі Слави 9 травня 2011 року протестувало близько 5 тисяч людей, громадський порядок забезпечували приблизно 1,5 тисячі міліціонерів. Ветеранів майже не було видно.

Зараз ви читаєте новину «Протестувальники зривали георгіївські стрічки, билися з міліцією, червоними прапорами підмітали вулиці – як відзначали День перемоги 6 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути