понеділок, 16 липня 2018 03:28

Презентували виставку про єврейську громаду

Презентували виставку про єврейську громаду
На інформаційних стендах можна ознайомитись з історією як самих місць пам'яті, так і пов'язаних з ними постатей в контексті Голокосту. Фото:4studio.com.ua

У Львові на Площі Ринок презентували вуличну виставку "Львів, Lwów, לעמבערג‎, Lemberg'43: Місто (не)пам'яті".

Вулична виставка "Львів, Lwów, לעמבערג‎, Lemberg'43: Місто (не)пам'яті" – спроба маркування міських локацій, пов'язаних з подіями Голокосту 1941−1944 рр. у Львові, - пише "Четверта студія".

Її автори мають на меті нагадати про трагічну долю єврейської громади Львова, яка майже повністю загинула під час нацистської окупації 1941−1944 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чеський психолог знайшов спосіб, як допомогти українським військовим

На інформаційних стендах можна ознайомитись з історією як самих місць пам'яті, так і пов'язаних з ними постатей в контексті Голокосту (жертв, рятівників, свідків, винуватців). Концептуально, виставка об'єднує на одному стенді історії про людей з абсолютно різним досвідом Голокосту і вказує на умовність меж, які цей досвід розділяють, на мінливість людської поведінки в умовах вибору "тут і зараз", що здатен на десятиліття впливати на персональні долі та долю суспільства.

Виставку розмістили на 12 міських локаціях, зокрема, у на територіях колишнього Львівського гетто, табору примусових робіт "Янівський", шталагу 328 на Цитаделі, собору Св. Юра, Просторі Синагог та інших.Виставка створена у межах програми "Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg'43: Місто, яке (не) пережило. Меморіальні заходи до 75-ї річниці ліквідації ґетто та Янівського концтабору у Львові".

Над виставкою працювали: Андрій Усач, науковий співробітник Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору", Олександр Пагіря, науковий співробітник Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору", Анна Чеботарьова, соціолог, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Університет Санкт-Галлена (Швейцарія) Ігор Дерев'яний, заступник директора з наукової роботи Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору", Софія Дяк, директор Центру міської історії Центрально-Східної Європи, Ірина Мацевко, заступниця директора Центру міської історії Центрально-Східної Європи, Анастасія Сімферовська, мистецтвознавиця, Північно-Західний Університет (США).

Під час проведення ремонтних робіт у Львові на вул. Ганни Барвінок під асфальтом виявили мацеви - єврейські надгробки.Волонтери організації "Хесед Ар'є" розпочали роботу з їх вилучення.

Зараз ви читаєте новину «Презентували виставку про єврейську громаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути