Ексклюзиви
субота, 22 січня 2022 18:36

"Потрібно вже думати, де будемо ховати трупи російських солдат": як у Львові відзначили Соборність
23

У Львові до Дня Соборності України утворили живий ланцюг
Фото: Валерій Шмаков
У Львові до Дня Соборності України утворили живий ланцюг
У Львові до Дня Соборності України утворили живий ланцюг
У Львові до Дня Соборності України утворили живий ланцюг
У Львові до Дня Соборності України утворили живий ланцюг

Сьогодні, 22 січня, у центрі Львова до Дня Соборності України утворили живий ланцюг.

В акції, що відбулась на проспекті Свободи, взяли участь декілька сотень людей: студенти, пенсіонери, ветерани АТО/ООС, представники різних політичних партій та громадських організацій. Були також представники Білорусі із біло-червоно-білими прапорами та гербом Погоня.

За словами організаторів, присутніх на акції було б більше, якби не обмеження пов'язані з епідемією коронавірусу. Також під час акції зачитали своє звернення до влади, у якому закликали до єдності.

"Хоч Захід сказав "ні" ультиматуму Путіна, диктатор продовжує накопичення військ біля наших кордонів. Українська влада повинна ретельніше виконувати свої обов'язки щодо захисту суверенітету. Закликаємо Захід посилити військову допомогу Україні. А також ввести проти Росії нові санкції. Зокрема, щодо Північного потоку-2. Закликаємо українську владу припинити політичні переслідування і пришвидшити рух в НАТО. Політики та лідери суспільної думки повинні спільним фронтом виступити проти російського окупанта, адже нашій нації потрібна єдність", - сказано у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві через Дніпро утворили живий ланцюг до Дня соборності

"Сьогодні відзначаємо також восьму річницю моменту перших загиблих на Майдані. Першим став Юрій Вербицький, якого було жорстоко закатовано тільки за те, що він українець. Ми нещодавно їздили із волонтерським вертепом на Донбас. У великій залі зібралося дві сотні солдат і зі сцени запитали: "Звідки ви?" Очікували почути різні міста і села. Але почули одну фразу, яку вони сказали хором: "З України". В такі моменти розумію, що ніхто не здатний нас поділити", - сказала дочка Героя Небесної Сотні Андріана Дигдалович.

Як зазначив у своєму виступі ветеран АТО та голова руху "Суспільство майбутнього" Антон Петрівський, сьогодні ми маємо шанс стати однією з наймогутніших держав в Європі.

"Вперше за кілька століть ми є соборною державою стільки років підряд. Вперше не програли Росії в 2014 році як у попередні рази. Антимайдан і одеські москалі програли. Це все є ознаками нашої Соборності, яка відбулась. Ми її заслужили і нікому не віддамо. Вперше будемо воювати проти Росії без участі українців на її боці. Росія більшість своїх воєн вигравала за рахунок українців. Цього разу вони будуть набагато слабшими. Вперше нам допомагає світ. Бо під час визвольних змагань часів УНР і ЗУНР ми були сам на сам з ворогом. Проти нас будуть воювати такі ж самі біологічні істоти, які так само мають здатність помирати. Наш страх маємо підпорядкувати волі до перемоги і нашій мрії бути потужною державою. Зараз ми є щитом Європи і там це починають усвідомлювати", - зазначив він.

Хтось може не любити Зеленського, хтось Порошенка, але у нас один ворог. Маємо об'єднатися проти нього

Ветеран звернувся до української влади, аби в прикордонних областях почала облаштовувати санітарні зони, де будуть поховані трупи російських солдат.

"Вони будуть багато своїх загиблих залишати на полі бою. Як це було в Чечні і багато де. Доведеться гори їхніх трупів самим ховати. Безперечно будемо робити це в цивілізований спосіб. Ми обов'язково переможемо і наша Соборність буде святкуватись навіть в тих областях Росії, які ми в них відіб'ємо, якщо вони нападуть. Ті території, які вони колись у нас забрали", - додав Петрівський.

Голова Української Галицької партії Богдан Панкевич пригадав як в 1990-му році брав участь в живому ланцюзі.

"Тоді це було надзвичайно важко організувати, не було мобільних телефонів, не мали мегафонів. Але ми довіряли один одному, поширювали інформацію, з нами були всі товариства — поляки, білоруси, вірмени, євреї і ми показали, що Україна є Соборна. У нас був один ворог — злочинний радянський режим. Пройшло 32 роки, а ворог не змінився — російський імперіалізм. Буде нас ненавидіти доти, доки буде існувати. Ми маємо вистояти. Хтось може не любити Зеленського, хтось Порошенка, але у нас один ворог. Маємо об'єднатися проти нього", - підкреслив політик.

На завершення присутні заспівали Гімн України, скандували "Живе Білорусь" та кричалки про Путіна.

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Цього дня 1919 року проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки. Тоді об'єднання не вдалося. День Соборності в Україні святкуємо з 1999-го. Початок йому дав Живий ланцюг Соборності. 21 січня 1990 року між Києвом і Львовом сотні тисяч людей вишикувалися, тримаючись за руки. Акція підтверджувала стійкість і єдність українського народу.

"Українська хвиля" простягалася майже на 700 км. У ланцюгу взяли участь до 500 тис. осіб.

Живий ланцюг Соборності став щорічним. Учасники акції символічно об'єднують береги Дніпра на мосту Патона в Києві, рухаючись назустріч двома колонами – з лівого берега, що символізує УНР і з правого берега, що символізує ЗУНР.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно вже думати, де будемо ховати трупи російських солдат": як у Львові відзначили Соборність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути