вівторок, 09 квітня 2019 17:16

Поляки витратять мільйони євро на вінницьке сміття

Поляки витратять мільйони євро на вінницьке сміття
shotam.info Вінниччина: поляки вкладуть у сміттєпереробний завод до 20 млн євро

Мерія Вінниці та польський проект "Domat Consulting" домовилися про будівництво сміттєпереробного комплексу в с.Людавці Жмеринського району.

Відповідний меморандум підписали у Вінниці 9 квітня, повідомляє прес-служба міськради.

Сума інвестицій компанії становитиме до 20 млн євро. Крім того, на заводі буде створено не менше 50-ти робочих місць.

Представник інвестора, контент-координатор проекту "Domat Consulting" Ярослав Пасек, розповів, що реалізувати проект планується за два-три роки. Модель налагодження роздільного збору відходів в місті та переробки сміття на заводі буде використовуватись така сама, як у польському місті-побратимі Кельце, з яким Вінниця має уже більш як півстолітню історію дружніх відносин.

"Ми займаємось відходами 20 років, в місті Кельце така ситуація, як у вас зараз, – була сім років тому. А сьогодні можна побачити наші результати. Це важкий процес навіть не з технічної точки зору, а з людської. Оскільки перше завдання – це сортування. Думаю, що нам з вами потрібно три роки, щоб мати бажані результати. Техніка, яку ми плануємо закуповувати, дозволить досягнути мети, щоб на захоронювання йшло лише 7-12 % від загальної кількості відходів", – зазначив Ярослав Пасек.

Сучасний сміттєпереробний завод буде побудований на території Людавської сільської ради за межами населеного пункту, яка свого часу використовувалась Міністерством оборони України. Державний акт на земельну ділянку Вінницька міська рада отримала у 2010 році.

Наразі підготовлена передпроектна документація сміттєпереробного комплексу. Сам проект буде презентований громаді Вінниці та громадам сіл, які розташовані поблизу земельної ділянки, де буде розташований комплекс, після проходження усіх експертиз, передбачених законодавством.

"Це буде не тільки переробка сміття, а й організація інших процесів, які на сьогоднішній день ми бачили в Польщі. Цифри інвестиції – це порядку від 15 до 20 млн євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам не треба грошей" - люди масово вийшли з мітингом проти сміттєпереробного заводу

Ділянка під будівництво сімттєпереробного заводу непридатна для ведення сільського господарства, не занята лісами 1-ї категорії і знаходиться за межами впливу на водозабори, поверхневі води, заповідники, курорти. Вона розташована за межами неселених пунктів і не включена до генплану розвитку сусідніх громад. Найближча житлова забудова розташована за межами розрахункової санітарно-захисної зони.

Дозвіл на виготовлення документації на спорудження заводу дала попередній голова Жмеринської райдержадміністрації Людмила Мельник перед звільненням. Роман Пашковський вважає, чиновниця значно перевищила повноваження.

У липні 2009 року Юлія Тимошенко розпорядилася передати у комунальну власність майно військової частини.

18 лютого 2010 року колишній губернатор Олександр Домбровський підписав розпорядження, щоб надати землю Вінницькій міськраді. За добу аналогічне розпорядження на постійне користування землею видає колишня голова РДА. І за 7 днів державний акт готовий.

Зараз ви читаєте новину «Поляки витратять мільйони євро на вінницьке сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути