четвер, 25 січня 2018 10:31

Полтава під час революції 15 разів переходила з рук в руки
3

"Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи"
Фото: facebook.com
Презентація книги
Олександр Білоусько, один із авторів видання

В Полтаві презентували три томи видання "Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи". Колектив авторів зібрав спогади, документи і фотографії учасників революційних подій.

"Згрупували матеріал на три блоки. Назвали їх символічно - Молох, Демони і Хронос. Російські, більшовицькі, білогвардійські війська, сили УНР і загони отаманів змагались за територію Полтавської губернії, яка в ті буремні часи більше 15 разів переходила із рук в руки. Ця ситуація є унікальною для України. До того ж, практично у всіх цих силах керівниками були вихідці із Полтавщини. Подали їх біографії, спогади учасників тих події і більше 380 документів, які опубліковали вперше. У виданні є цілий альбом фотографій і ілюстрацій. Подавали тільки фактичні дані, адже кожен історик має своє бачення і часто заангажоване", - розповів Олександр Білоусько, один із авторів видання, директор Центру дослідження історії Полтавщини.

Історики і науковці вражені від обсягу роботи, який представили у виданні.

"Це 3000 сторінок унікального видання. Думаю, що кілька років подібної за монументальністю публікації не буде навіть в світі. Автори взяли конкретні дати і подали інформацію для повноти картини: що відбувалось в Росії, Україні і Полтаві. А спогади про революції надруковані не лише перших осіб, а й рядових учасників із Полтавщини. Ці ж автори зараз займаються виданням енциклопедії Полтавщини. Буде унікальне 12-томне видання. Половина країн Євросоюзу не мають власних енциклопедій, а тут суто регіональний висококласний продукт", - сказав Сергій Соловей, депутат Полтавської обласної ради.

Центр дослідження історії Полтавщини створений як комунальний заклад Полтавської облдержадміністрації. Подібних галузевих регіональних центрів в Україні немає. Підтримує і видає книги, карти і публіцистику за рахунок місцевих і державних коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років тому проголосили незалежність України.

В Полтаві відзначили 100-річчя оголошення Українською Народною Республікою незалежності. В краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського показали оригінал Четвертого універсалу УНР, яких у світі нараховують до 10.

Зараз ви читаєте новину «Полтава під час революції 15 разів переходила з рук в руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути