Ексклюзиви
субота, 09 вересня 2017 07:05

Показали уривки німецького відео з масовими розстрілами українців

Показали уривки німецького відео з масовими розстрілами українців
Опублікували німецьке відео з розстрілами у Вінниці Фото: скріншот

У Мережі опублікували уривки з німецької хроніки, в якій йдеться про розкопки місць поховань залишених НКВД (орган позасудового винесення вироків в СРСР - Gazeta.ua) після масових розстрілів у Вінниці. Ця подія відома в історії під назвою "Вінницька трагедія".

"У Вінницькій області у 1937-1938 роках НКВД заарештував 40 тис. людей. Майже 60% із них засудили до найвищої міри покарання. Затверджували списки репресованих за наданим зверху "ліміту" і розглядали справи позасудові органи — "трійки". Для розстрілу у дворі НКВС в'язнів приводили під приводом транспортування у місце заслання разом з їх пожитками. Потім тіла вивозили і таємно ховали в місті. При похованнях речі розстріляних скидалися в яму, на трупи. Ділянки для масових поховань серед цвинтарних пам'ятників, дерев і кущів, закривали щільними парканами", - йдеться у повідомленні до відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 26 років Незалежності: відкрили найбільший фонтан у Європі

Дослідження масових розстрілів почалося в 1943 році під час окупації міста. Німецьке командування погодилося на розкопки після звернень місцевої громади. Було виявлено 91 масове поховання й ексгумовано 9439 тіл.

"За результатами сучасних досліджень, вважається, що загальна кількість репресованих за цей період у Вінниці і області сягає близько 20 000 чоловік. 16 листопада 1943 року німецька комісія надіслала в Берлін остаточний "Звіт про результати криміналістичного розслідування масових вбивств у Вінниці". У ньому детально розписано поховання та кількість знайдених останків. В розділі "Результати огляду тіл" зазначено, що всі чоловічі тіла були одягнені, якість і стан одягу свідчать, що належала вона сільському населенню. Однак 169 жіночих тіл 49 були повністю роздягнені, в той же час на інших були тільки нижні сорочки. З судово-медичної експертизи, голі й напівголі жіночі трупи належали до молодшої та середньої вікових груп. Вік більшості чоловіків — від 30 до 40 років.

Усі чоловічі тіла були одягнені. Якість і стан одягу свідчать, що належала вона сільському населенню. Однак 169 жіночих тіл 49 були повністю роздягнені, в той же час на інших були тільки нижні сорочки.

За єдиним винятком, усі чоловічі трупи мали зв'язані за спиною грубої подвійний конопляної мотузкою руки. На 24 тілах були також ланцюги на ногах; сім пов'язані за передпліччя. На шиї двох тіл були петлі, а на інших — петлі з скручених хусток або шалей. Три тіла, крім цього, мали кляпи в роті. Однак жіночі тіла, за рідкісним винятком, не були пов'язані. Судово-медичне обстеження виявило на задній поверхні шиї більшості трупів вогнепальні рани. Найчастіше траплялися подвійні рани, хоча були випадки трьох і чотирьох пострілів в жертву".

Зараз ви читаєте новину «Показали уривки німецького відео з масовими розстрілами українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути