середа, 16 жовтня 2019 14:44

Показали, як правильно надавати допомогу при зупинці серця
5

16 жовтня на Європейській площі Вінниці відбувся інструктаж по наданню першої допомоги при зупинці серця. Саме в цю дату відзначають World Restart a Heart Day, або Всесвітній день перезапуску серця.

На манекенах вінничани вчилися як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію.

"Сьогодні у 27 містах України проходить акція. Ми покажемо, як правильно встановити зупинку кровообігу та надати медичну допомогу", - розповідає Gazeta.ua інструктор європейської ради реанімації Яна Скоробогач.

  Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
За її словами, аби врятувати життя людині, перше - перевірити місце. Важливо, аби воно було безпечне і вам зручно надавати першу допомогу до приїзду швидкої. Далі - перевірка свідомості та дихання. Людині можна задати кілька питань про її самопочуття. Якщо не відповідає - негайно робити серцево-легеневу дефібриляцію.

Обов'язково потрібно викликати 103 та далі дотримуватися інструкцій лікаря. Для виживання людини потрібна компресія руками грудної клітини. Її слід проводити якомога швидше та не зупиняючись. Для цього, скласти руки в замок та покласти у центр грудної клітки. Натискати на неї глибиної 5-6 см та частотою 100-120 за одну хвилину. Натискати потрібно швидко та сильно. Продовжувати ці рухи слід до прибуття швидкої допомоги.

Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
Як правильно надавати допомогу при зупинці серця
Як правильно надавати допомогу при зупинці серця

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який рівень гемоглобіну є нормою для жінок

Кожного року близько у 400 000 європейців наступає раптова серцева смерть (РСС), з яких близько 350 000 випадків виникають поза межами лікарні (на вулиці, на роботі, в місцях відпочинку, торгових центрах тощо). На сьогоднішній день, менше ніж одна особа з десяти переживає раптову зупинку серця. Тільки в одному з п'яти випадків позалікарняної РСС проводиться серцево-легенева реанімація (СЛР) свідками події. Збільшення частоти спроб СЛР особами, що опинилися поруч із жертвою, з своєчасно проведеною дефібриляцією може щороку тільки в Європі врятувати близько 100 000 людей.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як правильно надавати допомогу при зупинці серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути