Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2019 10:03

"Перестрілки та неврівноважені сусіди" - як працюють патрульні поліцейські
7

Як працює міська поліція
Фото: Ірина Кальченко
Як працює міська поліція
Як працює міська поліція
Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

Пройшло 4 роки від першого набору у патрульну поліцію. Gazeta.ua вирішила перевірити, як у Вінниці працюють патрульні та, що змінилося.

Разом з патрулем чергуємо у четвер, 12 вересня. Дев'ята ранку. На проспекті Юності сідаю в автомобіль патрульних поліцейських.

"Пам'ятаю свій перший виклик - ДТП. Переживав, що все провалю. Але у мене був хороший напарник ,який допомагав", - каже 26-річний Семен Павленко. У поліції служить з 2015 року.

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

При собі мають травматичний пістолет, кайдани та дві рації. Із Семеном Павленком та 23-річним Ярославом Кирилюком, який працює в поліції з 2017 року, їдемо на ДТП по вулиці Стахурській. Зіткнулись дві легкові автівки. Пристібати ремінь безпеки треба, навіть на задньому сидінні, бо патрульні їдуть на швидкості близько 80 км/год.

"Батько працював колись у органах. Зараз на пенсії. Вирішив продовжити його справу, але вже поліцейським. Спочатку думав, що в патрулі не затримаюсь. Хотів бути слідчим. Але робота приносить задоволення", - каже Кирилюк. -Важко було перших півроку навчитися вставати о 5 ранку. Зміна починається о 6 ранку і триває до 17 вечора".

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

На місці ДТП вже був інший екіпаж патрульних. Обабіч дороги стоїть легковий автомобіль. Другий забрали на штрафмайданчик. У потерпілого забій голови, гематом не видно. Інший водій не постраждав. Забираємо потерпілого і веземо на наркотичну експертизу.

"Це обов'язкова процедура, коли в ДТП є потерпілі. Артем, ти щось вживав?", - питає Павленко у потерпілого.

"Дві пляшки пива вчора. З наркотиків нічого", - відповідає той. П'є багато води.

Наявність наркотиків не підтвердили. Завезли назад. Інший екіпаж оформить протокол.

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

"У поліції не засумуєш, - каже Кирилюк. - Встиг побувати і на вбивствах. Перед новим роком був на масовому вбивстві. Чоловік забив молотком усю сім'ю. Колезі стало погано, коли побачив багато крові".

"Бувають такі дні, коли викликів взагалі немає. Цілий день можемо кататись і зупиняти машини, - приєднується Павленко. - На вбивства потрапляємо рідко. Частіше на побутові скандали. Нещодавно отримали виклик від бабусі зі скаргою на сусідів. Приїхали, а вона каже, що вони псують їй енергетику. З такими людьми працювати дуже важко".

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

Питаю чи були розслідування.

"Зазвичай таким займається слідчо-оперативна група. Із серйозних справ були на виклику поблизу Павлополя, коли обстрілювали поліцейських. На щастя не постраждали. Нас кулі не беруть", - жартує Павленко.

Розмову перериває виклик по рації. Розвертаємось і їдемо за підозрілим авто. Виклики надходять по рації і планшету. З мерседеса виходить дуже блідий чоловік. Трусяться руки. Запідозрили, що він під дією наркотиків. Від експертизи відмовився. Каже, що дуже спішить.

"Зараз годину будемо встановлювати особу і оформлювати протокол, - пояснює Кирилюк. -За цей час він міг пройти експертизу. Людина очевидно щось приховує".

Для протокола треба два свідки. Охочих не багато. Зупинили двох перехожих. Ледве вмовили.

Пройшла година поки оформили протокол і відпустили чоловіка. Кирилюк каже, що на слово вірити не можна. І тепер він буде 3 місяці судитися. Якщо виявлять наркотики в організмі то заплатить штраф - 10200 гривень.

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

Їдемо за Вінницю на Немирівське шосе. По дорозі зупинили декілька автомобілів. Перевіряли документи. Запитую про крадіжки. Вінничани жаліються, що побільшало крадіжок, почали красти телефони в громадських місцях навіть серед білого дня.

"Якщо вкали телефон - треба зразу повідомити в поліцію. Всі вільні екіпажі виїжджають на місце і починають перевіряти його місцезнаходження, - пояснює Кирилюк. - Зазвичай, такі речі знаходять за 15-20 хвилин. Але якщо не знайшли - цим починає займатися слідчо-оперативна група. Проводять телефон через базу і починають шукати по геолокації", - каже.

Автор: Ірина Кальченко
  Як працює міська поліція
Як працює міська поліція

На електромережі Павленко вмикає сирену. Пересікаємо дві суцільних. Гонитва за мопедом. Заїжджаємо на СТО. Водій мопеда має усі ознаки наркотичного сп'яніння: трусяться руки, висушене худе тіло, червоні очі й блідий колір шкіри.

"Ну що, їдемо перевірятись на наркотики?", - каже Павленко до Дмитра, водія мопеда.

Дмитро не має з собою ніяких документів. Веземо у наркодиспандер.

"Дуже він підозріло виглядає", - каже Кирилюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть і багато постраждалих: повідомили деталі моторошної ДТП

Чоловіка змусили пройти 3 тести на наявність наркотичних речових. Здав аналіз сечі для мульти тесту. Пройшов візуальний тест. Медсестра попросила доторкнутися вказівним пальцем до кінчика носа і по черзі зігнути ногу в коліні. Те, що він під дією наркотиків не підтвердилось. У чоловіка хворий шлунок. А очі червоні, бо працює зварювальником. Поліцейські залишились у легкому шоці. Довелося вибачатися.

"Акелла промахнувся", - посміхається Кирилюк.

"Працюємо за 10 тисяч гривень на місяць "від дзвінка до дзвінка". Патрулюємо у дві зміни. Вночі "розваг" більше. Іноді можемо цілу ніч ганятися за наркоманами і возити на експертизи. А іноді потрапляємо на перестрілки. Місяця 2 назад, тебе Ярик на зміні не було. Зек втік з в'язниці і крав машини, - додає Павленко. - Катався на них поки бензин не закінчиться. Потім пересідав на іншу. Серед ночі влаштували з ним перестрілку. На голові була балаклава. Втік, знайшли через 2 дні".

5 вересня у Вінниці працівники Управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, затримали 32-річного вінничанина, який підозрюється у катуванні своїх дітей і розповсюдженні порнографії.

Зараз ви читаєте новину «"Перестрілки та неврівноважені сусіди" - як працюють патрульні поліцейські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути