середа, 26 грудня 2018 18:08

Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу вже не крастимуть

Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу вже не крастимуть
Монумент встановили замість викраденого в травні

Монумент засновнику Народного Руху й відомому дисиденту В'ячеславу Чорноволу відновили в селі Вільхівці Звенигородського району. Подію приурочили до 81-річниці з дня народження політика. У відкритті взяли участь голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Вельбівець та сестра В'ячеслава Чорновола – Валентина Чорновіл.

Це вже друге за історію відкриття монумента. Раніше біля відновленої батьківської хати Чорноволів стояв інший пам'ятник – бронзовий. Однак вночі 23 травня невідомі звалили погруддя, повантажили на автомобіль і вивезли в невідомому напрямку. Пошуки результатів не дали.

Родичі Чорновола й працівники музею бідкалися, що до цього йшло. Мовляв, сторожа в музеї не було. Натомість установили сигналізацію.

"Вона виявилася неефективною, бо музей стоїть біля дороги й сигналізація спрацьовувала від кожного вантажного автомобіля, що проїжджав повз, – казала сестра політика Валентина Максимівна. – Сусіди викликали працівників серед ночі й просили вимкнути сирену. Замість пічного тут було електричне опалення. Оскільки не було сторожа, то працівники відключали його на ніч. Зранку по стінах бігла вода. Від вологості згнила підлога й розлізлися рушники. Якби був сторож, він топив би всю ніч. Може, б із дробовика інколи пальнув би в повітря".

Цього разу на відновлений пам'ятник витратили 150 тисяч бюджетних грошей.

"Я не знаю з чого зробили нинішнє погруддя, але воно точно не бронзове, як попереднє, – каже Валентина Чорновіл. – Наскільки мені відомо, воно взагалі не з металу. Тому погруддя вже не вкрадуть. За сторожа нічого не знаю – чи з'явився він, чи ні".

Сільський голова Вільхівця Тетяна Колосенко каже, що про матеріал, з якого зроблено пам'ятник варто запитувати в обласному краєзнавчому музеї.

"Розумієте, я документів не бачила. Але люди в селі кажуть, що він усередині пластмасовий, а зверху вкритий металом".

"Так, дійсно, пам'ятник набагато легший аніж був, – каже директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко. – Ми зробили все, що було в наших силах. Додатково встановили датчики руху. Якщо вночі хтось наближатиметься до пам'ятника, вмикатиметься світло. Сторожа поки не буде. Річ у тім, що одного лише сторожа замало. Він же не буде сторожувати щоночі. Треба, які мінімум, трьох осіб. Таких грошей у нашому бюджеті поки не передбачено".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дикість, тупий примітивізм: украли бронзове погруддя засновника Народного Руху

Цього року виділено кошти, за які виготовляється проектно-кошторисна документація на будівництво нового музейного приміщення на території садиби-музею. Для нього родичі Чорновола готові передати велику кількість експонатів.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу вже не крастимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1635
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути