середа, 21 березня 2018 17:14

Про них не забули: у Львові стартував марафон написання листів політв'язням Кремля
16

В музеї «Територія Терору» у Львові півсотні школярів писали листи політв’язням Кремля
Фото: Валерій Шмаков
Музей «Територія Терору» у Львові
В Україні не існує державної програми для допомоги бранцям Кремля. Їм допомагають тільки рідні і небайдужі
В тюрмах Росії знаходиться близько 70 українських політичних в’язнів
Важливо аби слова підтримки були політично нейтральними, оскільки листи в тюрмах піддаються цензурі.

У музеї "Територія Терору" у Львові відбувся старт Марафону написання листів політв'язням Кремля.

У тюрмах та слідчих ізоляторах Росії за сфабрикованими звинуваченнями знаходяться майже 70 українських політичних в'язнів. Бранцями Кремля стають не тільки громадські активісти. Часто це пересічні громадяни, яких утримують без жодних доказів участі в злочині. Написати їм листа прийшли півсотні школярів.

"В Україні не існує державної програми для допомоги бранцям Кремля. Їм допомагають тільки рідні і небайдужі. Їм потрібна фінансова поміч, адже витрати на роботу адвокатів лягають на плечі родин. Також важливі листи із волі. Це ковток свободи, зв'язок із зовнішнім світом та величезна моральна підтримка. Листи нагадують їм, що про них не забувають, що за їхнє звільнення борються, що їх чекають на волі. Також, якщо на адресу політв'язня приходить велика кількість листів – це утворює певну безпеку для нього. Йому тоді бояться заподіяти шкоду чи покалічити, - зазначила директор музею Ольга Гончар.

"Мене затримали в Росії у травні 2014 року, куди я приїхав по особистих справах. Мабуть, причиною була львівська прописка і те, що я був активістом Майдану. Почався тиск, аби я дав свідчення, що мене прислали вести диверсійну і шпигунську діяльність. Не пропускали ні посилок, ні листів, не давали зустрічатись з родичами. Лише коли я порізав собі вени, до мене пустили генконсула України. Якби отримав хоча б один лист з підтримкою і висловленням солідарності, в мене було б більше ентузіазму до боротьби", - розповів колишній політв'язень Росії Юрій Яценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцова отруїли, він помирає у російській в'язниці - Колесніков

Важливо, аби слова підтримки були політично нейтральними, оскільки листи в тюрмах піддаються цензурі.

"Якщо якесь слово розцінять як заклик до повалення режиму чи неповагу до російського президента – такі листи не дійдуть. Також треба писати російською. Були випадки, коли не пропускали листи українською мовою. На конверті потрібно зазначити ПІБ людини, якій пишете, її рік народження та адресу установи, де її утримують. Якщо хочете, аби адресат вам відповів, додайте до листа чистий аркуш паперу і конверт. Навіть якщо не чекаєте на відповідь, все одно папір і конверти стануть їм у нагоді – у в'язниці навіть вони в дефіциті", - кажуть організатори.

Окрім музею "Територія терору", скриньки для листів політв'язням також будуть у Львівському органному залі, культурно-мистецькому центрі "Супутник" на Левандівці, та Довженко-центрі. Інформацію про політв'язнів Кремля постійно оновлюють на сайті letmypeoplego.org.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буду битись до смерті" - 69-річний політв'язень пішов добровольцем в АТО

"Я писала політв'язню Павлові Грибу, йому всього 20 років. У такому молодому віці переживати ув'язнення у чужій країні дуже важко. Надіюсь, цей лист хоч трохи його підтримає і надихне боротись за своє життя. Побажала мужності в такий скрутний час. Ми не знаємо, можливо, зараз з нього знущаються, катують. Йому потрібна підтримка з рідної землі. Сподіваюся, що лист дійде, а Павла якомога швидше визволять і, можливо, колись ми побачимось", - говорить школярка Марія Швець.

"Побажала Олегові Сенцову удачі, щоб він не падав духом. Також написала, щоб усміхався, навіть в глибині душі, якщо не може усміхатися відкрито. Щоб завжди був з Україною в серці, навіть будучи на чужині. Також хочу, щоб на Великдень він у тюрмі посмакував хоч маленьким шматочок паски і щоб швидше повернувся додому, його чекає родина", - каже учениця Софія Стосик.

Ахтем Чийгоз, політв'язень Кремля, український кримськотатарський політик зустрівся з львівським школярем, який написав йому листа в тюрму. Він подарував учневі айфон.

Зараз ви читаєте новину «Про них не забули: у Львові стартував марафон написання листів політв'язням Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути