середа, 14 лютого 2018 16:26

Науковці виявили найбільші проблеми Полтави
9

Автор: Gazeta.ua
  Руйнуванням Кадетського корпусу містяни переймаються найбільше
Руйнуванням Кадетського корпусу містяни переймаються найбільше

Полтавці називають своє місто духовною та культурною столицею України. Проте одночасно вважають його занедбаним. Висловлюють багато незадоволення щодо благоустрою та відсутності розвитку.

До таких висновків дійшли соціологи, що проводили наукове дослідження у Полтаві та селах Полтавського району. Результати дослідження оприлюднили на прес-конференції спільно із Центром громадського моніторингу "Погляд".

Дослідники опитали тисячу містян та 410 мешканців району. Говорили з людьми робітничих та інтелектуальних професій, з представниками різних вікових категорій.

"Найгостіша проблема, про яку говорять полтавці, — загальна занедбаність міста. Йдеться про поганий стан доріг і тротуарів, засміченість, руйнування архітектурних пам'яток в історичному центрі Полтави. Всі респонденти акцентують на руйнуванні Кадетського корпусу. Ця будівля стала знаковою - як приклад занедбаності міста", - сказав соціолог Сергій Штепа.

Крім того, полтавці скаржаться на високі тарифи ЖКГ, дорогий та неякісний сервіс у міських маршрутках, відсутність безкоштовних гуртків для дітей, завелику кількість реклами в історичному центрі, проблеми з підземними переходами. Вказують на низьку якість дорожно-ремонтних робіт, засилля МАФів, факти незаконної забудови і продажу державних земель.

У найбільш затребуваних підземних переходах Полтави ремонт триває понад півроку. Містяни вимушені користуватися аварійними східцями
Фото: Gazeta.ua
Підземний перехід біля Корпусного саду не має поручнів. Будівельники покинули незавершений об'єкт
Прибудова до кінотеатру Котляревського є незаконною. Попри це зведення триває
Руйнуванням Кадетського корпусу містяни переймаються найбільше
Руйнуванням Кадетського корпусу містяни переймаються найбільше

"По рівню заробітної плати Полтава пасе задніх. Середній показник тут близько 6-7 тисяч гривень. У Києві він становить 14-15 тисяч. Тому незадоволення очевидне. Обурюються містяни і з приводу зелених зон. Парки занедбані. Респонденти віком 30-50 років казали, що для дозвілля часто їздять в харківський парк Горького", - додав науковець.

За словами соціолога, 90% полтавців переймаються лише проблемами свого населеного пункту. І тільки 10% - загальноукраїнськими питаннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили, чим найбільше переймаються різні країни світу

"Більше половини негативно висловлювались стосовно місцевої влади. Але на фоні центральної міська виглядає набагато краще. Понад 2/3 опитаних не довіряють прокуратурі і суду, 74% негативно ставляться до президента та уряда, а майже 85% респондентів висловили недовіру до парламенту. Кардинально змінилося ставлення до нової поліції. Коли вона починала працювати, в середньому по країні 60-70% людей ставилися позитивно до цих змін. Зараз у Полтаві прихильною до поліцейських залишилася тільки чверть населення. Натомість 2/3 містян підтримують діяльність волонтерів, учасників АТО, громадських активістів. Церкву — незалежно від приналежності до певного патріархату — позитивно сприймають понад 54%. Цей показник набагато вищий, ніж в середньому по країні. Відчувається, що Полтава — духовне місто", зазначив Сергій Штепа.

Під час дослідження респондентів питали і про позитивні зміни у місті. Полтавці називали ремонт загальноосвітніх та музичних шкіл, будівництво житлових багатоповерхівок, встановлення нових зупинок та сміттєвих баків, відновлення церков.

Одне із соціологічних досліджень визначило: 59% українців вважають, що були щасливими у 2017 році. Найбільше "щасливчиків" живе на Заході України – 68%. У Центральному регіоні нараховується 57% щасливих людей, у Південному – 51%, а в Східному – 55%. Єдиним регіоном, де більшість мешканців відповіли, що переважно або зовсім не були щасливими торік, – це Донбас.

Зараз ви читаєте новину «Науковці виявили найбільші проблеми Полтави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути