субота, 26 листопада 2016 12:31

На жінку начепили голову і ковбаси з дитини
5

У голод канібалів осоромлювали на все село. Свідок Голодомору 93-річна Ганна Ковбасюк із села Глинськ Калинівського району на Вінниччині розповіла Gazeta.ua, як осуджували її односельців, які їли своїх дітей.

"Досі перед очима жінка, яку вели через усе село. Пам'ятаю, як бігала дивитися. На неї начепили голову і ковбаси з дитини. Якийсь чоловік зайшов до неї. Занюхав, що на плиті юшка вариться. Він підійшов ближче до баняка. Відкрив кришку, а там м'ясо кипить. Жінка туди-сюди, метається. Він зирнув під ліжко, а звідти виглядала голова, руки й ноги її сина. Ту жінку ніхто потім не бачив. Мабуть, її вбили", – розповідає Ганна Ковбасюк.

Автор: Тетяна САРАХАН
 

У Голодомор люди падали просто на дорозі. вже ніхто не підбирав. Намагалися підгодувати їх, але сили не мали вже їсти. Людей знаходили на узбіччі або в ровах. Збирали їх раз на тиждень і вивозили за село. Ховали в одній ямі, згадує жінка.

Автор: Тетяна САРАХАН
 

"У моїй родині вижила я і Сенька. Сестра забрала мене до себе, як спухли з голоду наші сестри Мотря і Палажка. Сестра мала одну корову. ЇЇ чоловік робив у колгоспі трактористом. Корови вдома у них не забирали. Аби мати на кусок хліба, я пасла її корову. Нап'юсь молока з хлібом і засну, доки корова пасеться. Чую крізь сон: "Чого ти лежиш? Ти ще жива? Ну як жива, то тікай, бо ще й тебе заріжуть та й з'їдять". Зриваюсь, бо справді заріжуть. Займаю худобу і жену до самої хати" – говорить жінка.

Автор: Тетяна САРАХАН
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мертвих маленьких дітей витягали з ями та їли

Доводилося корову здоювати посеред поля, коли повз проходили односельці і просили молока.

Бачу, бабця лізе. Простягає черепок від глечика: "Ганка, дай молока, дай". Я їй надою, вона вип'є і навіть подякує. І так кілька разів. Але тільки Сенька до корови один день, другий, а молока нема. Давай мене бити, я в плач. Але простила мене. Тільки корову я вже пасла на городі біля хати.

Легше стало навесні, коли у ставку ловили черепашок. Жовте м'ясо витягували, підсмажували на воді і так їли.

Автор: Тетяна САРАХАН
 

Ганна Ковбасюк після Голодомору пішла до вечірньої школи. Закінчила 2 класи. Уміє писати і читати. З чоловіком Захаром виховала 2 дітей. Від них має 6 онуків, 14 правнуків та 9 праправнуків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голодомор не зламав" – топ правдивих книжок

Зараз ви читаєте новину «На жінку начепили голову і ковбаси з дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути