пʼятниця, 05 серпня 2016 14:22

На кордоні з Одесою виставляють блокпости

На кордоні з Одесою виставляють блокпости
7kanal.com.ua

На Одещині зафіксували кілька випадків захворювання свиней африканською чумою. Через це на дорогах трьох прикордонних районів Вінниччини встановлюють блок-пости, щоб спалах хвороби не розповсюдилася по всій області, пише vinnitsa.info.

"Захворювання чуми виявили в кількох селах Одеської області. Тому виставляємо не стаціонарні блок-пости в Бершадському, Чечельницькому і Піщанському районах. Наприклад, ми знаємо, що завтра в населеному пункті є ринок живих тварин. І перед тим робимо стаціонарний пост для того, щоб не допустити на базар тих, хто має торгувати без відповідних ветеринарних документів. Якщо є документи, ідентифікація, інформація, що тварини здорові, - ти будеш торгувати. Ні – ти не будеш допущений" - розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби Володимир Павлущик.

В.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби області Григорій Сидорук зауважив, що краще бути жорсткими у профілактиці африканської чуми, ніж потім боротися з її наслідками.

"Ось нещодавно був випадок. В одне переробне підприємство нашої області завезли свині за два тижні до постановки діагнозу в одному з неблагополучних пунктів Миколаївської області. Я зустрівся з власником і сказав: "Або ти палиш все, що в тебе зараз є, або ти більше не працюєш на цьому ринку. Він погодився на перший варіант, - каже Сидорук. - Там було трішки більше 40 свиней, яких привезли на забій. Ми тихо спилили всі туші. То ж краще бути жорсткими".

Чиновник зазначив, у будь-якому випадку після загибелі свині проводять лабораторні дослідження. Навіть, якщо після експертизи хвороба не підтверджена, то тушу все-одно спалюють, а не закопують.

Вірус африканської чуми у свиней встановлює лише дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи у Києві.

Через інфекцію у свині синіють вуха, на гортані з'являється кров. Ця хвороба не лікується. Тому йдуть на кардинальні міри. Поголів'я свиней знищують в радіусі 5 кілометрів. Вірус дуже швидко розноситься на інші села і міста. Передається через корми, взуття, одяг, комах, мух.

Читайте також: "На другий день свині почали вмирати масово"

Нагадаємо, у селі Хибалівка Куликівського району Чернігівщини через спалах африканської чуми знищили 74 свині загальною вагою більше 5 тонн. Тварин вилучили у селян з їхніх приватних господарств.

Додатково з хлівів, де утримували свиней, вивезли та спалили підстилку та продукти життєдіяльності. Подвір'я та господарчі будівлі обробили дезінфікуючим розчином.

Зараз ви читаєте новину «На кордоні з Одесою виставляють блокпости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути