
У селі Правилівка Оратівського району Вінниччинни пройшов ХІІІ Всеукраїнський фестиваль борщу.
За традицією він пройшов в батьківській садибі вінницької журналістки та громадської діячки Ганни Секрет. Там організувала мистецький простір "Театр на городі".
На фестиваль приїхали народні пісенні колективи з усієї України та з-за кордону, щоб заспівати та презентувати свій варіант борщу.
"Наш борщ отримав перше місце. Він млів понад 5 годин у печі з домашньою куркою. Її спеціально обсмажувала. Ще додала свинячих реберець домашньої свині. Варили принципово з рябим буряком та квасолею", - говорить Gazeta.ua Оксана Моторна.
Борщ варили у 15-літровому казані, щоб усім вистачило спробувати.

У селі Правилівка мешкає 52 людей. Немає газу та освітлення. Люди переважно готують обіди в печі. Спеціально зранку розпалюють дрова. Потім жар відгортають і одночасно ставлять борщ, кашу. Печуть хліб.
"Страви мають неймовірний аромат та смак. Зовсім не такий як зварені на плиті. На фестиваль до борщу ще спекла запашних пухких пиріжків з горохом та часником. Начинку перетерла у макітрі з цибулею та часником, щоб була масткою. Теж вийшли на славу", - додає майстриня.

Основною умовою для відвідувачів прийти на свято — це мати свою ложку, щоб скуштувати борщ.
За всі роки проведення фестивалю презентували близько 500 варіацій українського борщу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суп з гарбуза та бурякові макарони - розповіли про корисне шкільне харчування від Клопотенка
14 вересня, на день міста, у Вінниці встановили незвичайний трамвай. Його назвали "Vinnytsia City Tour".
Саме у день міста Вінниця в трамваї організували проект "місто ідей". Відомі вінничани презентували місто у різних боках: медіа, культура, їжа, бізнес.
Одна із найцікавіших панелей була присвячена кухні Поділля. Гастрогід Олена Павлова презентувала містянам мармелад з перцем. Всі охочі могли скуштувати незвичну закуску, намастивши її на хліб. Також, вона згадала про вінігрет та незвичний борщ з квашеною капустою та цукровим буряком.
Коментарі