середа, 28 лютого 2018 13:11

Морозиво з хвостів та камені з хумусу – як дивували кухарі на званій вечері
25

В ресторані "Мармарис" пройшла звана вечеря.  Її презентував шеф- кухар Борис Січенко
Фото: Андрій Ільящук
В ресторані "Мармарис" пройшла звана вечеря.  Її презентував шеф- кухар Борис Січенко
В ресторані "Мармарис" пройшла звана вечеря.  Її презентував шеф- кухар Борис Січенко
В ресторані "Мармарис" пройшла звана вечеря.  Її презентував шеф- кухар Борис Січенко
В ресторані "Мармарис" пройшла звана вечеря.  Її презентував шеф- кухар Борис Січенко

Вчора в ресторані "Marmaris" у Вінниці стартував проект "13 шефів". Шеф кухар ресторану Борис Січенко першим приймав званих гостей. До ресторану завітали кухарі вінницьких та хмельницьких ресторанів. Вони по-черзі прийматимуть гостей.

"Проект спрямований на знайомство кухарів між собою. Кожен кухар перед очима 12 кухарів презентує авторські страви, покаже вміння працювати з місцевими продуктами, отримає визнання та зможе обмінятися досвідом. Більшість кухарів ніхто ніколи не бачив. Зараз ці люди стануть зірками", - каже організатор проекту Олена Павлова.

Формат вечері та страви має організувати заклад. Принципово кожен заклад має зробити це відповідно до концепції, наприклад, ніхто не забороняє організувати звану вечерю на галявині або в парку.

Кожен кухар має подати:

Першу страву або холодну закуску

Дві основних страви з риби та м'яса

Десерт

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шеф-кухар азербайджанського ресторану: Салат "Гавурдагі" посипають горішками

Борис Січенко розробив меню для єврейської вечері у європейському стилі. Гостей зустрічали булочками хала та кульками з масла на основі тюльки. Традиція вітати гостей хлібом є в кожної єврейської родини.

Усі страви для вечері, які презентував Борис – авторські і раніше в закладі не використовувались. До кожної страви подавали напій, який підкреслював смак. Ресторан брав переважно українських виробників.

На закуску подавали тар-тар із телятини з каменями з хумусу.

"Замість хумусу я використав звичайний український горох, але оформив незвичну подачу завдяки скоринці з активованого вугілля та масла какао. Хумус треба їсти із соусом з копченого сиру та тартару. Таке поєднання найсмачніше", - розповів під час презентації страви Борис.

Гості куштували із задоволенням. Скоринка у хумусі нагадувала радянські цукерки "каракум", але без цукру.

Під час подачі основної страви Борис здивував гостей морозивом із бичачих хвостів. Його подавали з буряковим супом та підкопченою сметаною.

"Основа страви - буряковий квас, який має настоятися. Вже у нього додаємо овочі, приготовані за технологією су- від та копчену сметану", - каже кухар, презентуючи страву.

Починати куштувати слід було з коктейлю "Кривава мері", який подали в невеличких келихах з огірком та шматочком сала. Морозиво за консистенцією нагадувало "холодець", вкритий шоколадом.

На основну страву подавали судака з висушеною за спеціальною технологією ікрою та пюре з яблука та селери.

Найбільше гостей вразила качина грудка з крупою з перлів. Її принесли під скляною колбою. В процесі знімання колби утворювався дим, який був схожий на процес коптіння.

"Ми спеціально використали таку технологію, щоб підсилити смак копченої грудки. Вся суть у тому, що всередині перловка з копченим сиром. Якби без цієї технології, смак качки не відчувався б", - пояснює Борис Січенко.

Гостям сподобалась подача. До качки подавали смородиновий соус та мариновані шишки, які в ресторані збирають власноруч та маринують заздалегідь. Відвідувачів здивувала і подача перлової каші. Більшість ніколи б її там не впізнали. А дехто з кухарів зізнався, що не їв "перловку" багато років з армійських часів.

Десерт дивував вишуканою подачею гранатового глінтвейну, який кипів та панакотою з гарбузом та рисово- гречаним поп корном.

.

"В дитинстві мене змушували їсти гарбузову кашу, бо це корисно. Страшно не любив цю страву. Тому, придумав десерт, який водночас буде смачним і корисним", - каже Борис.

Насамкінець гості оцінювали страви за 100-бальною системою за п'ятьма критеріями. У підсумку всіх вечорів визнають кращих кухарів області.

Гастрономічний проект "13 шефів" був започаткований у Львові 3 роки тому. Автором проекту є шеф-кухар Андрій Валовий. Як він каже: є три професії, яких не можна навчити, якщо Бог не дав талан. Це лікар, кухар і священик.

Проект охоплює міста Львів, Івано-Франківськ та Харків. В 2018 році він починається у Він-ниці, Хмельницькому, Тернополі, Дніпропетровську та Києві.

У Вінницькому проекті братимуть участь 10 ресторанів міста Вінниці, один з міста Козятин та два з міста Хмельницького. Звана вечеря проходитиме орієнтовно раз на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Морозиво з хвостів та камені з хумусу – як дивували кухарі на званій вечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути