четвер, 12 грудня 2019 17:46

Мерія Дніпра може залишити місто без інтернету
5

Міська рада Дніпра хоче відібрати обладнання постачальників і через можливу компанію-прокладку, як і у випадку з парковками "ПАРКТ СЕРВІС ГРУППЕ", здавати компаніям їхню ж техніку, але вже за окрему суму, повідомляє Інформатор.

Інформатор Гроші писав, що наприкінці листопада правоохоронці зловили банду злодіїв, які торгували краденим обладнанням дніпровських провайдерів. Зараз йдуть слідчих дії, і злочинцям загрожує до 8 років позбавлення волі.

Здавалося б, що тепер настане мир і спокій: інтернет перестане зникати, компанії перестануть нести збитки і за власний рахунок купувати крадене. Але, не "так сталося, як гадалося".

Відразу скажемо, що проблем з інтернетом у будинках, де створили ОСББ, не буде. Там все чітко та відповідально - провайдери платять об'єднанням плату за розміщення техніки, а не ставлять палиці в колеса. У підсумку, всі задоволені.

Але не у випадку з будинками, де після конкурсу на управителів міськрада призначила своїх "смотрящих" у грудні 2017 року. Нагадаємо, що управляючою компанією в АНД, Самарському та Індустріальному районах Дніпра стало КП "Житлове господарство Самарського району" Дніпровської міськради, а управителем у будинках Шевченківського, Соборного, Центрального, Чечелівського та Новокодацького районів стало КП "Жилсервіс-2" Дніпровської міської ради.

Усі компанії – Київстар, Фрегат, Фрінет, Triolan, Воля, Vega та інші уклали контракти з новими управителями на те, щоб розміщувати обладнання для інтернету в будинках дніпрян. Все було добре до грудня 2018 року, коли компанії отримали однакові листи від комунальних підприємств, у яких ті повідомляли про розрив угод. Приводом, начебто, стали зміни в законодавстві, через які оформляти договори та отримувати техумови компанії повинні заново. Це Закон України "Про телекомунікації" та Закон України "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж".

Жодні листи про те, що договірні відносини існують з початку 2000-х років і в Дніпрі сформувався ринок, що приносить прибуток управителям від одного провайдера на місяць до 300 тис грн лише за розміщення в багатоповерхівках обладнання, не подіяли.

З початку 2019 року місто перестало отримувати гроші від постачальників інтернету у зв'язку з відсутністю договірних відносин, які були розірвані в односторонньому порядку. З того часу і до сьогодні компанії обмінюються листами з управителями, і це схоже на епістолярне нерозділене кохання. Компанії пишуть і просять оформити їм техумови, надсилають пакет документів, перелік яких обумовлений законодавством, а управитель відповідає, що потрібна ліцензія або код ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України – авт.), які компанії і не повинні надавати. Коли надсилають ці документи, виявляється, що потрібна нова довідка. І так по колу ходять листи, а договори так і не укладені. Але доки йде листування, в міськраді з'являються цікаві рішення.

Рішення міськради Дніпра

2017 року міськрада ухвалила рішення 42/23 про порядок ведення обліку безгоспних технічних мереж і споруд.

 

У рішенні немає жодного слова про обладнання для інтернету. Але в січні цього року все змінилося. У документ внесли зміни і там з'явився термін "розподільні мережі", "телекомунікаційне обладнання", кабелі, проводка та інше обладнання.

 

Не втрачаючи темпу, в липні 2019 року в газеті "Наше місто" з'явилося оголошення від двох управителів про те, що в місті були знайдені безгоспні метри кабелю і тисячі розподільних коробок. Нібито, це вдалося встановити після інвентаризації.

 

Наприкінці листопада на сесії було ухвалено рішення про необхідність оцінити вартість "безгоспних" розподільних мереж. Наступного дня після цього рішення з'явилася і нова методика розрахунку орендної плати вже комунального майна. Тобто того, яке провайдери зараз вважають своїм?

 
 

За новою формулою розрахунків, якщо кабель і коробки візьме на позабаланс комунальне підприємство, то орендна плата від провайдерів зараховуватиметься у розмірі 100% на рахунок спецфонду цих організацій. Тобто за користування своїм же майном провайдери повинні будуть платити, крім усіх решти платежів. Що цікаво: відповідальним виконавцем по рішеннях міськради визначений заступник мера, директор департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради Михайло Лисенко. Нагадаємо, що цей чиновник ходить до суду у справі про можливе розкрадання бюджетних коштів під час ремонту Нового мосту.

Але дніпровські провайдери в один голос заявляють, що це їхнє обладнання, а не безгоспне. Вони готові укладати договори і платити управителям необхідну вартість. Зараз ринок доступу до інтернету йде нарівні зі звичною нам комуналкою – водою, газом і електрикою.

Ми не даремно згадали на початку статті компанію "Паркт Сервіс Группе", якій ідуть усі кошти, зібрані на паркомісцях Дніпра. Насмілимося припустити, що надалі, з комунікаціями провайдерів буде реалізована та сама схема, як і з парковками. Мережі, які перебувають на балансі комунальних підприємств, передадуть в управління черговому "великому європейському інвестору", який оплачуватиме їхню оренду на рахунки КП, а сам укладе з провайдерами договори на обслуговування їхніх же мереж. Жителям міста не потрібно нагадувати, що подібна схема зробила парковки Дніпра найдорожчими в Україні. Тепер в Дніпрі буде найдорожчий в Україні інтернет. Якщо буде, звичайно.

Зараз ви читаєте новину «Мерія Дніпра може залишити місто без інтернету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути