Ексклюзиви
середа, 26 червня 2019 19:34

Мамонт повернувся до Львова: відкрили виставку, на яку чекали 20 років
8

Виставка "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова"
Фото: Ольга Васьків
Виставка "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова"
Виставка "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова"
Виставка "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова"
Виставка "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова"

У львівському Державному природознавчому музеї НАН України відкрили виставку "Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова", першу частину унікальної виставки "Симфонія життя". Вперше за кілька останніх десятиліть львів'яни та гості міста побачать унікальні експонати – доісторичного мамонта або мамута і носорога волохатого. Понад 20 років вони були на реставрації.

Природознавчий музей - один з найстаріших у Європі. Його засновував 1870 року граф Володимир Дідушицький – відомий львівський зоолог. Велику частину власних коштів витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники регіональної фауни та флори. Музей знаходиться на вулиці Театральній, 18 у центрі Львова. Не працював з 1985 до 2012 року. Фонди налічують понад 400 000 експонатів.

2012 року музей виграв грант на 10 млн грн від фонду Ріната Ахметова. Проект називається "Динамічний музей". Завдання проекту "Динамічний музей" фонду - аби найкращі світові практики були і в українських музеях. Потрібні позитивні зміни у сфері музейної справи в Україні. Гордість львівського природничого музею – мамонта та волохатого носорога, знайшли восени 1907 року на понад 12-метровій глибині біля села Старуня на Івано-Франківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли діадему з бивня мамонта

Мамонти та інші вимерлі тварини жили 10-20 тисяч років до нашої ери в останній льодовиковий період. На території сучасної Івано-Франківщини було багато трясовини з бітумів – окисленої нафти й озокериту. Важкі мамонти, носороги та інші тварини потрапляли в це болото, застрягали та бальзамувалися в озокериті.

"Нашому мамонту 24 тисячі років, а носорогу — 14,5 тисяч років. Останні півроку мамонт був на реставрації. Його відновлення обійшлося у півмільйона гривень. Усі роботи виконували реставратори музею, однак з Європи закуповували більшість матеріалів, а вони недешеві. Насправді це самка мамонта, ще зовсім доросла молода. Знахідка мамонта з м'якими тканинами - це сенсація у науковому світі. У шлунках гігантів навіть були рештки їжі", - каже кандидат біологічних наук Андрій Бокотей.

У залі показують шкуру мамонта та кістки викопних тварин того періоду. Є окремі стенди, проектори, мультимедійні кіоски із різним рівнем складності подачі інформації. Центральний експонат наступного залу – волохатий носоріг, тут багато інформації про місцевість біля села Старуня, де знайшли унікальні знахідки. На виставці є фігура кроманьйонця, людини пізньої кам'яної доби та рослини, які збереглися до наших днів.

У Денисовій печері на Алтаї археологи знайшли фрагменти діадеми з бивня мамонта. Припускають, що артефакт створили 45-50 тисяч років тому.

Зараз ви читаєте новину «Мамонт повернувся до Львова: відкрили виставку, на яку чекали 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути