Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 20:03

"Кучма знав про запланований замах. Спитав лише: "Як його?": провели вечір-спогад В'ячеслава Чорновола
9

Вечір пам'яті В'ячеслава Чорновола провели у Полтаві
Фото: Ірина БАБЕНКО

Сьогодні у Полтаві провели вечір пам'яті "Чорноволу - 80". Місцеві мешканці, які особисто знали та співпрацювали з політиком, розповіли власні спогади про борця за українську державність та голову Народного Руху України.

Про це повідомив кореспондент Gazeta.ua.

Захід провели обласній бібліотеці ім. Котляревського. Зібралося близько 70 людей - від студентів до пенсіонерів. На початку вечора продемонстрували відео про життя та діяльність В'ячеслава Чорновола.

"Чорновіл бачив Народний Рух України силою, яка може протистояти російській агресії і новому поневоленню українців. Вже і Руху немає, але його діяльність посіяла любов до України, якої не було у більшості наших співвітчизників. Зараз нова агресія, сотні добровольців пішли віддавати життя за Україну, і тут є частка праці В'ячеслава Максимовича", - сказав Микола Кульчинський, соратник Чорновола.

Він нагадав, як Чорновіл з однодумцями підтримував простих людей, створював профспілки, відсуджував заробітну плату працівників, яким заборгували підприємства.

"Одного разу у Полтаві був призначений виступ В'ячеслава Максимовича. Але його літак зі Страсбурга затримувався на 3 години. Понад 700 людей свідомо не розходилися, бо хотіли його почути", - додав Микола Георгійович.

Згадав голова Полтавської "Просвіти" і про стриманість Чорновола.

"Він ніколи не дратувався. Якось пропросив написати мене якийсь текст. А я окуляри забув. Він запропонував свої. Я автоматично поклав його окуляри у карман піджака. Побачив це тільки як додому приїхав - серед ночі. Тієї ж миті подзвонив йому і зізнався. А він не роздратувався. Тільки спитав, чи підходять мені. Коли я ствердно відповів, спокійно сказав "То забирайте", - зазначив Кульчинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Тернополя і німецькі солдати навколішки слухали "Акт проголошення Української Держави"

Однодумці В'ячеслава Чорновола вважають його загибель умисним вбивством. За словами Миколи Кульчинського, політик-патріот заважав Росії та олігархічній економіці України.

"Думаю, вбивство готували російські спецслужби. Кучма знав чи здогадувався про запланований замах. Я був свідком розмови Кучми та Геннадія Удовенка. Останній повідомив телефоном тодішньому президенту: "Загинув лідер Руху". Той спитав лише: "Як його?". Кучма не сказав "Як він загинув", - додав спікер.

Після нього на вечорі виступила поетеса Ганна Антипович. Крім спогадів про видатного політика, прочитала 2 вірші на честь В'ячеслава Чорновола.

Завершив вечір-спогад співак Євген Янкевич. Він виконав пісні на тему становлення української нації.

В'ячеслав Чорновіл боровся проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, Тричі був ув'язнений за власну політичну та громадську діяльність. Був одним з ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. З іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. На виборах президента у 1991-му посів друге місце. З 1992 року і до смерті — голова Народного Руху України. Загинув у віці 61 року в автомобільній аварії.

Зараз ви читаєте новину «"Кучма знав про запланований замах. Спитав лише: "Як його?": провели вечір-спогад В'ячеслава Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути