понеділок, 15 травня 2023 15:54

"Йди за мною": прокурор Харківщини розповів дивовижну історію порятунку української родини від росіян під Бахмутом

"Йди за мною": прокурор Харківщини розповів дивовижну історію порятунку української родини від росіян під Бахмутом
Прокурор Харківщини Олександр Фільчаков розповів, як за допомогою дрону вдалося врятувати подружжя. Фото: Дмитро Котюх/ dumka.media

Прокуратура Харківської області розслідує сьогодні майже 15 тис. злочинів, вчинених російськими військовими на Харківщини. Їх жертвами стали понад 1900 цивільних осіб. Українців вбивали, викрадали, катували. Ще 16 кримінальних проваджень розслідуються за фактами ґвалтувань.

Але серед цих історій страшних злочинів окупантів є така, яка завершилася щасливим кінцем, дякуючи українським військовим. Про те, як їм за допомогою дрону вдалося врятувати подружжя, розповів прокурор Харківщини Олександр Фільчаков.

Торік, 23 червня подружжя з Донеччини поїхало на власному автомобілі до міста Бахмут, щоб евакуювати літніх хворих батьків. Поблизу села Велика Комишуваха Ізюмського району їхній автомобіль розстріляли російські військові. Жінка намагалася допомогти пораненому чоловіку, проте окупанти продовжили обстріли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала у Харкові іноземного блогера: що накоїв

"У цей час українські військові проводили аеророзвідку та зафіксували розстріл автівки. Розуміючи, що треба врятувати людей, військові ЗСУ відправили дрон із запискою "ЙДИ ЗА МНОЮ". Побачивши коптер, жінка не одразу зрозуміла, що це, і що їй робити, але пішла за ним. Дрон привів її до місця дислокації українських військових", - розповів прокурор.

У цей час окупанти підійшли до розстріляної автівки і подумавши, що чоловік помер, скинули його тіло у траншею на узбіччі дороги. Чоловік понад добу був без свідомості, але потім зміг дійти до бази ЗСУ.

У цій справі прокурори та слідчі провели дуже кропітку роботу, пояснює Фільчаков.

"Призначено понад 15 експертних досліджень, які вже дали змогу встановити вид зброї, з якої було розстріляно цивільну автівку, ступінь тяжкості поранення потерпілого та інші обставини. Факт скоєння злочину підтвердив і сам підозрюваний під час телефонної розмови зі своєю дружиною – злочинця вдалося встановити завдяки радіоперехопленню", – розповів прокурор.

Підозрюваний, сміючись у слухавку, сказав: "Я человека сегодня убил. Хохла… Расстрелял из 30-мм пулемета". Ця фраза з перехвату розмови російського окупанта із дружиною стала вирішальною у встановленні особи злочинця, який відкрив вогонь по подружжю.

Російського військового ідентифіковано. Він мешканець м. Москви, командир мотострілецького підрозділу ЗС РФ, який, керуючи БМП, для розстрілу цивільної автівки застосував великокаліберний кулемет.

За словами обласного прокурора, по завершенні всіх необхідних експертиз обвинувальний акт стосовно російського військового буде направлено до суду.

"Робота всіх правоохоронців Харківщини з фіксації та розслідування злочинів РФ постійно продовжується. За нами правда. За ними – цинічність та жорстокість. Я переконаний, що кожен винний військовий понесе визначену законом відповідальність. Працюємо далі заради Перемоги!" – резюмував Олександр Фільчаков.

Прокурори Харківщини повідомили про підозру вже 36 військовослужбовцям РФ і направили до суду 6 обвинувальних актів стосовно 20 окупантів.

Зараз ви читаєте новину «"Йди за мною": прокурор Харківщини розповів дивовижну історію порятунку української родини від росіян під Бахмутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути