пʼятниця, 01 листопада 2019 04:36

Ходили голими і без туалету: в інтернаті знущаються над пацієнтами

Ходили голими і без туалету: в інтернаті знущаються над пацієнтами
Знущання над людьми в Плисківському психоневрологічномі інтернат, що на Вінниччині вразила всю країну. Фото: Укрінформ

У Плисківському психоневрологічному інтернаті в Погребищенському районі Вінницької області, виявили знущання над підопічними – роздягнених чоловіків і жінок тримали під замком у приміщенні без доступу до води та санвузлів. Природні потреби підопічні справляли на підлогу та постіль.

Зафіксували ці факти в результаті моніторингового візиту до інтернату комісії з числа керівництва департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА та представників громадських організацій, які захищають права людей з інвалідністю. Моніторингова група повідомила прокуратуру про виявлені факти.

Під час візиту були виявлені порушення нелюдського поводження з підопічними психоневрологічного інтернату. Моніторингова група, яка відвідала заклад о 6-й годині ранку виявила, що на другому поверсі людей жіночої статті, роздягнуті наголо, які є підопічними психоневрологічного інтернату.

Люди були на ніч зачинені під замком в правому та лівому крилі коридора, без особи, в повноваження якої входить чергування та надання необхідної допомоги в справлянні людських потреб, в доступі до води та наданню негайної необхідної першої домедичної допомоги.

В іншому одноповерховому приміщенні інтернатної установи, моніторингова група виявила групу людей жіночої та чоловічої статті, роздягнуті наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату, які знаходились в одній великій кімнаті а інші підопічні допомагали їм одягатись.

Люди протягом ночі не мали можливості користуватися санітарним вузлом, вимушені були справляти людські потреби в кімнаті проживання: на підлогу, постіль.

Представники моніторингової групи відмічають, що стан здоров'я підопічних не потребував ізоляції.

Поліція розслідує факт незаконного позбавлення волі підопічних Плисківського психоневрологічного інтернату у межах кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст. 146 ККУ.

"Незаконне позбавлення волі або викрадення людини". Крім того у рамках провадження перевіряється інформація про привласнення коштів цих людей представниками адміністрації", – повідомила начальниця відділу комунікації поліції Вінницької області Анна Олійник.

За її словами, наразі кримінальне провадження порушено за фактом позбавлення волі клієнтів інтернату. Слідчі проводять перевірки і збирають докази, які будуть підставою для оголошення підозри причетним до цього правопорушення. На завершення цього етапу слідчих дій правоохоронцям знадобиться близько 10 днів. Як повідомили в департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, директор Плисківського психоневрологічного інтернату звільнився із займаної посади "за згодою сторін". Наразі обов'язки керівника закладу виконує інша особа.

Після кількох запитів видання vezha.vn.ua до обласної ради, журналістам зрештою надіслали реліз від прес-служби. Згідно з ним, обласна рада просто не встигла звільнити директора інтернату Івана Катрука "за статтею".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма розвитку молоді стартувала в 19 інтернатах

Плисківський психоневрологічний інтернат створений з метою забезпечення постійного місця проживання, гідного соціально-побутового обслуговування, належної медичної допомоги громадянам, які мають психоневрологічні захворювання, громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду і допомоги.

Його головними завданнями є:

забезпечення належних умов проживання для підопічних;
забезпечення високого рівня соціально-побутового обслуговування;
надання високопрофесійної медичної допомоги громадянам з психоневрологічними захворюваннями, громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які знаходяться на постійному проживанні у інтернаті.
Діяльність закладу поширюється на такі категорії населення:

люди з психоневрологічними захворюваннями, які досягли пенсійного віку;
особи з інвалідністю І і ІІ груп ( психоневрологічні захворювання), які досягли вісімнадцятирічного віку.

Зараз ви читаєте новину «Ходили голими і без туалету: в інтернаті знущаються над пацієнтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути