пʼятниця, 03 березня 2017 22:08

Громади не можуть завершити об'єднання - немає потрібних законів

Громади не можуть завершити об'єднання - немає потрібних законів
Олег Левченко

Щоб завершити процес об'єднання територіальних, громад потрібно створити нормативно-правову базу. Чинні закони не вирішують ті проблеми, з якими стикаються місцеві активісти.

Про це розповів кореспонденту Gazeta.ua керівник регіонального офісу реформ Вінниччини Олег Левченко.

"Для повного реформування територіальних громад потрібно прийняти близько 800 нормативних актів. Вони стосуються усіх сфер. Наприклад, як має виглядати пожежна охорона, поліція, соціальний захист. Частково вирішеним питанням є тільки процес об'єднання. Але зовсім немає механізму об'єднання за межами району. На Вінниччині є чотири громади, які за реформу, але не можуть об'єднатися, бо між ними районна межа. ЦВК поставило питання куди мають вестися документи і все на цьому зупинилося. Для них головне до якої виборчої комісії відноситься громада, а не їх життя між виборами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Від об'єднання громад люди хочуть отримати дороги, школи, лікарні"

Гостро стоїть питання землі. Одні по ній ходять і обробляють, а прибутки і податки отримують інші. Це коли господарства і підприємства зареєстровані в інших містах. Щоб всі ці питання вирішити потрібне бажання всіх політичних сил напрацювати потрібні закони. При ідеальних умовах — мінімум рік. Ще довше їх потрібно імплементувати, довести до відома всіх. У Польщі реформа триває вже 25 років і ще не завершилась", - міркує Левченко.

Реформу децентралізації спотворили, змішали докупи два поняття. Вона передбачає передачу повноважень на місця, а не об'єднання громад, як думають. Про це розповів народний депутат Аркадій Корнацький.

"Цю реформу так спотворили, що навіть освічені люди не розуміють значення слова "децентралізація". Більшість думають, що це - об'єднання громад. Децентралізація - це передача повноважень від органів державної влади до найнижчих, найдемократичніших органів самоврядування - сільрад. А шахраї у владі змішали дві речі. Дурять голову українцям, Європі та Америці, які дають гроші на ці реформи", - каже нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Громади не можуть завершити об'єднання - немає потрібних законів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути