неділя, 17 липня 2022 12:19

Де у Львові купаються містяни – перелік озер

На Львівщині є 23 водойми, де дозволено купатися. Найбільше їх у Львівському районі – 11. Але безпосередньо у Львові офіційно купатися не можна ніде.

Хоча в місті є близько 80 водойм, жодна з них не облаштована для купання. Проте кілька чистих озер все ж є популярними місцями відпочинку серед львівʼян. Про них розповідає Gazeta.ua.

Щоб у водоймі можна було купатися, на пляжі мають бути встановлені рятувальні пости, інформаційні стенди, вбиральні й роздягальні. Крім того, водойма має бути чистою та з буйками. Згідно з українським законодавством, місця масового відпочинку біля водних обʼєктів визначаються органами місцевого самоврядування. Їх також мають узгодити із санітарно-епідеміологічною службою.

У Львові жодна з водойм не вважається придатною для купання. Попри це у місті є кілька чистих озер, де львівʼяни купаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 200 років тому відбудували після завалу Львівську ратушу – як вистояла історична будівля

Піскові озера

Піскові озера у Франківському районі Львова, наприклад, є популярними серед містян. Хоч і після Другої світової війни територія була звалищем відходів лампового заводу. Окрім того, територію озера використовували для потреб невеликого емалевого заводу. На початку 1950-х локацію розчистили, озера впорядкували. Навколо водойм створили відпочинкову зону.

Біля озер люди засмагають, організовують пікніки й фотосесії. Дехто й купається.

Левандівське озеро

Левандівське озеро – штучна водойма в Залізничному районі Львова, на Левандівці. Озеро розташоване між вулицями Повітряною, Ганкевича та Львівським холодокомбінатом.

Водойма зʼявилася випадково в 1950-х під час будівництва холодокомбінату. У радянські часи у водойму зливали відходи з комбінату. Наприкінці 2015 року озеро очистили від мулу, водойму засипали піском і провели дезінфекцію. Розробили концепцію розвитку й оновлення узбережжя. На березі озера хочуть облаштувати міський пляж. Та деякі львівʼяни вже купаються у водоймі.

Автор: ЛМР
  Львівʼяни купаються також в озері Левандівка
Львівʼяни купаються також в озері Левандівка

Озеро на "Знесінні"

Озеро є частиною Регіонального ландшафтного парку "Знесіння". Там відпочиває багато людей. Містяни ловлять там рибу, гуляють з домашніми улюбленцями, влаштовують пікніки й купаються.

В озері радять купатися рано-вранці, коли вода ще не така каламутна. Найгіршим часом для купання називають суботу й неділю.

Озеро Стосика

Стосика – водойма в Шевченківському районі Львова в місцевості Голоско. Озеро назване на честь українця Йосипа Стосика. Він тривалий час доглядав за водоймою. Чоловік облагородив береги, висадив верби.

Вода в озері вважається найчистішою з водойм міста. Там також є джерело, що витікає з-під землі. Місцеві мешканці хочуть створити біля озера парк. На берегах водойми влаштовують пікніки й купаються в озері.

Озеро в парку "Горіховий гай"

"Горіховий гай" – парк у Франківському районі міста Львова, розташований між вулицями Володимира Великого й Княгині Ольги.

Вода в озері парку є чистою. Попри відсутність офіційного дозволу, львівʼяни часто там купаються.

Автор: Фотографії старого Львова
  Львівʼяни купаються в озері у парку "Горіховий гай"
Львівʼяни купаються в озері у парку "Горіховий гай"

У Трускавці діють одні з кращих медичних центрів у всій Україні. Але курорт Львівської області багатий не лише на цілющі мінеральні води, а ще й на озера.

Де можна купатися в Трускавці – розповідає Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Де у Львові купаються містяни – перелік озер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути