середа, 30 січня 2019 10:59

Європа з'їдає черкаську капусту

Європа з'їдає черкаську капусту
Черкаські фермери продають гуртові партії капусти по 10 гривень

Ціна на білоголову капусту в черкаських магазинах у порівнянні з минулим роком виросла в 2,5 рази. В черкаських магазинах кілограм капусти продають по 12-13 гривень.

"Минулого року восени гуртову партію капусти заледве можна було продати за 3 гривні, – розповідає фермер із села Сарни Монастирищенського району Сергій Гроза. – Відтоді люди зменшили площі посівів, вирішивши, що капустою займатися невигідно. Однак цього року ціна пішла вгору. В листопаді я продавав по 5 гривень. Оскільки маю складське приміщення, то можу зберігати і чекати кращої ціни. Зараз відпускаю капусту не менше 10 гривень за один кілограм".

Сергій Анатолійович каже, що неврожаю на цей овоч не було.

"Слава Богу, вродило більш-менш. А чому така ціна – не знаю".

Житель Кам'янки Віталій Іванченко цього року свіжої капусти не купував.

"Доїдаю свою, з городу. Ще на пару тижнів вистачить. Цього року багато капусти порепало на городі. Може, тому така ціна".

Фахівці називають справжню причину дорожнечі.

"Минулого року сталася велика засуха в Європі. Тому попит на капусту достатньо високий, – каже експерт Сергій Меленчук. – Ми продали за кордон у шість з половиною разів більше аніж минулого року. Минулого року єдиним покупцем української капусти була Білорусь. Нині її активно купує Молдова, Польща і Румунія. При цьому закупівельні ціни в Польщі на 40% вищі від українських Тому капуста буде дорожчати й надалі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одне село формує майже весь районний бюджет

Через високі ціни польські перекупники дедалі більше уваги звертають на український ринок. Цілком можливо, попит на цей овоч збережеться й наступного року, оскільки в Європі суттєво зменшилися посівні площі під цією культурою.

Зараз ви читаєте новину «Європа з'їдає черкаську капусту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути