середа, 22 березня 2017 22:08

Дозволили об'єднуватись населеним пунктам з різних районів

Дозволили об'єднуватись населеним пунктам з різних районів
Дозволили об'єднуватись населеним пунктам з різних районів Фото: Олександр Гандзій

В одну територіальну громаду дозволили об'єднуватись населеним пунктам з різних районів. Це дає можливість завершити процес утворення об'єднаних громад, що розділенні межами районів. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів директор "Центру розвитку місцевого самоврядування" Олег Левченко.

"У Вінницькій області було найбільше таких громад, які вирішили об'єднатися, але не могли, бо населені пункти належали до різних районів - чотири. Росошанська громада чекала на дозвіл найдовше - протягом двох років. Але Центральна виборча комісія відмовляла їм.

На минулому тижні Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє таке об'єднання. Після підпису закону президентом, почнеться нова хвиля об'єднання громад. Вони отримують шанс стати дійсно сильними і конкурентноспроможними", - повідомив Левченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні не вистачає проект-менеджерів

Новим законом на Вінниччині готові скористатися громади з центрами у селах Росоша Липовецького району — приєднує село Очитків Оратівського району, Краснопілка Гайсинського району — приєднує села Кивачівка і Тополівка Теплицького району, Лука-Мелешківка Вінницького району — приєднує село Яришівка Тиврівського району, місто Гнівань Тиврівського району — приєднує села Демидвіка і Могилівка Жмеринського району.

Для повного реформування територіальних громад потрібно прийняти близько 800 нормативних актів. Вони стосуються усіх сфер. Наприклад, як має виглядати пожежна охорона, поліція, соціальний захист. Частково вирішеним питанням є тільки процес об'єднання. Але зовсім немає механізму об'єднання за межами району. На Вінниччині є чотири громади, які за реформу, але не можуть об'єднатися, бо між ними районна межа. ЦВК поставило питання куди мають вестися документи і все на цьому зупинилося. Для них головне до якої виборчої комісії відноситься громада, а не їх життя між виборами.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили об'єднуватись населеним пунктам з різних районів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути