субота, 22 вересня 2018 18:09

"До помираючого приходили усі жінки, яких він знав" - польський письменник привіз на Форум Видавців новий бестселер
8

Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський
Фото: Ольга Васьків
Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський
Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський
Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський
Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський

Відомий польський письменник Януш Леон Вишневський відвідав Львів у рамках 25 BooKForum. Цього року вийшла і перекладена українською його нова книга "Всі мої жінки. Пробудження". 22 вересня він зустрівся з читачами у театрі імені Лесі Українки. До письменника приєдналася перекладачка книги, письменниця Наталя Сняданко. Нові книги розкупили менш ніж за півгодини, зал заповнився лише на половині виступу.

Книга "всі мої жінки. Пробудження" – ще один любовний роман від Вишневського. За сюжетом, відомий польський математик, науковець, який любить лише себе, потрапляє в біду. На вокзалі неподалік Амстердаму отримує інсульт і довго знаходиться в лікарні у комі. Його доглядальниця Лауренція каже, що поки він був у комі, приходили різні жінки: донька, колишні знайомі, коханки.

Перекладачка Наталя Сняданко запитує автора, чому головний герой немає імені. Адже це вносить деяку плутанину для читача.

"Це був спеціально прийом. Справа в тому, що описана в книзі історія сталася з моїм другом-науковцем. До основи я додав елементи, інші сюжетні лінії, які теж траплялися в житті моїх знайомих. Ці історії інтимні, я не хотів, аби хтось впізнав себе, тому герой немає імені. Мій друг виїхав з Берліна до Амстердаму, але вийшов за 30 км до кінцевої, аби покурити. Прихопив випадково чужий піджак із документами. На станції в нього стався крововилив в мозок. Його госпіталізували. Півроку він був в комі, я писав йому, але він не брав слухавку. Зник із життя. Це фундамент для розгортання сюжету, але я додав ще інші історії", - розповідає автор книги.

Коли головний герой був у комі, до нього приходили різні жінки, з якими він був знайомий у житті – від першого шкільного кохання до доньки. Вони багато часу проводили біля його ліжка, плакали, намагалися з ним розмовляти. Але до нього так і не прийшла найважливіша жінка у його житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Невчасною може бути гикавка, менструація або смерть. Але не любов" - Януш Вишневський


"Я часто буваю в Амстердамі, був в тій клініці, розмовляв з медсестрою, яка є в книзі, дізнався у лікарів про кому і пробудження після того. Чув історії про те, що біля ліжка помираючого збираються жінки, які були за його життя і ввів це в свою книгу. Друг пережив дві клінічні смерті, і після пробудження зміг оцінити життя і стосунки із нового ракурсу. Зрозумів, що те, що він вважав незначним, для когось стало найважливішим у житті. Основний мотив тексту - символічне пробудження, коли ти маєш час обдумати, зважити і зрозуміти сенс життя в сенс важливих речей", - додає Вишневський.

Автор спочатку назвав свою книгу "Пробудження", але видавництва змінило назву на "Усі мої жінки" і додали підзаголовок "Пробудження". Автор зізнається, що писав роман під час великих особистих змін у житті: "Я повернувся до Польщі і до жінки, яка мене чекала вісім років. Мені теж треба був час на роздуми", - зізнався письменник.

Януш Вишневський народився 18 серпня 1954 року в польському місті Торунь. Був ­матросом на риболовецькому ­траулері. Має ступінь доктора ­інформатики й доктора хімічних наук. Живе в німецькому місті Франкфурт-на-Майні, займається молекулярною біологією. Має два громадянства – польське й німецьке. Його перша книжка "Самотність у мережі" викликала ажіотаж у Польщі й одразу стала бестселером, три роки протримавшись у рейтингу найпопулярніших. Після її публікації країною прокотилася хвиля розлучень. У наступних книжках він досліджував любов із наукової точки зору. "Триптих" і "Мартіна" створив спільно з читачами під час онлайн-спілкування в інтернеті. Пише колонки для польського ­журналу "Пані" й подорожує. Розлучений, має двох доньок.

25-й Форум видавців триватиме від 19 до 23 вересня. Усього на ньому анонсують понад 900 подій. Цьогоріч 260 видавництв привезли на захід 250 т книжок.

Зараз ви читаєте новину «"До помираючого приходили усі жінки, яких він знав" - польський письменник привіз на Форум Видавців новий бестселер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути