пʼятниця, 11 травня 2018 04:25

Чиновники взяли 5,5 млн євро кредиту заради електронного квитка

Автор: smr.gov.ua
  Вінниця візьме 5,5 млн євро кредиту для впровадження електронного квитка
Вінниця візьме 5,5 млн євро кредиту для впровадження електронного квитка

У Вінниці запроваджують електронний квиток, яким будуть користуватися в автобусах, трамваях, тролейбусах та маршрутках.

Для цього Вінницька міська рада бере кредит 5,5 мільйонів євро від Європейського банку розвитку та інвестицій. Ще один мільйон – виділяють з міської казни. 10 травня Вінниця підписала договір на 5 років з чеською компанією-переможцем, яка виграла у тендері, пише vinnitsa.info.

"Реaлізaція тaкого проекту ще немaє aнaлогів в Укрaїні. Формувaли зміни до зaконодaвствa держaви і необхідні документи нa місцевому рівні, aдже до цього нaшa юридичнa термінологія не мaлa тaкого поняття як електронний квиток", - розповідaє керівник КП "Вінницякaртсервіс" Кaтеринa Бaбіна.

Компaнія-переможець прaцює по всьому світі по стaндaртах якості ISO.

"Нaшa системa стaлa відомa зaвдяки впровaдженню у Великій Бритaнії, тaкож у декількох містaх Чехії. Тaкож ми прaцювaли у столиці Грузії – Тбілісі, в Aлмaти – Кaзaхстaн. У Європі ми реaлізовувaли проекти в Польщі, Болгaрії, Швеції. У Лaтинській Aмериці ми прaцювaли нaд впровaдженням нaйбільшого проекту у місті Сaнтьяго-де-Чілі, де ми встaновили і впровaдили 18 тисяч вaлідaторів. У місті Лa-Пaс у Болівії прaцювaли нaд доволі специфічним проектом підвісної дороги. Як бaчте, у нaс є досвід, тому сподівaємося, що у Вінниці проект буде успішно реaлізовaний", - зaзнaчaє комерційний директор компaнії "Mikroelektronika" Ян Сілaр.

За 16 місяців увесь вінницький транспорт підключать до електронної системи. 4 місяці підуть на виготовлення обладнання у Чехії. Перші валідатори і консолі встановлюватимуть саме у муніципальному транспорті. Другим етапом стануть приватні перевізники.

Загалом мова йде про 320 одиниць комунального транспорту та 260 – приватного.

Валідатор зчитуватиме інформацію з карток. Їх розмістять біля кожних дверей, у тролейбуса, наприклад. Їх три. При вході пасажир приставлятиме картку до гаджета: загориться зелене – на балансі достатньо коштів і людина може пройти далі по салону, червоне світло означатиме відмову в проїзді. Рахунок картки можна буде поповнювати за аналогією банківської. Картки будуть як персоналізовані, так і одноразові, аби ними могли скористатися люди, що не живуть постійно у Вінниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маршрутки треба замінити тролейбусами й трамваями"

Важливо, що місто повністю не відмовляється від паперових квитків. Ближче до кабіни водія знаходитиметься валідатор, що друкує талони.

"Деяким людям або принципово, або по роботі просто необхідно мати такий квиточок. Чи будуть пасажири користуватися такою послугою, зможемо побачити вже на практиці", - пояснює Катерина Бабіна.

У Вінниці мешкає близько 90 тисяч осіб, які користуються пільгами (пенсіонери, школярі, студенти та інші категорії). Вони отримають картки безкоштовно, однак при вході до громадського транспорту все одно повинні будуть прикладати "єдиний квиток" до валідатора. Таким чином матимуть точну статистику про кількість пільговиків та визначать розмір субвенції для "Вінницької транспортної компанії.

Для звичайних вінничан картка коштуватиме в межах 1-2 долара. Продаватимуть їх у "точках" по всьому місту. Городяни також зможуть оформити у прозорих офісах персоналізовану картку, яка виконуватиме одразу кілька функцій. Хто таку картку загубить, то купуватиме її за власний кошт.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники взяли 5,5 млн євро кредиту заради електронного квитка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути