Ексклюзиви
середа, 28 червня 2017 10:10

"Це спланована операція ворога" - Московський патріархат відібрав у селян церкву
11

Прихожани Троїцького храму і священники автокефальної церкви
Фото: Денис Скриль
Марія Найда показує книгу історії села Троїцьке

В селі Троїцьке Глобинського району на Полтавщині відбувся конфлікт через релігію. Отець Богдан перейшов із Української автокефальної церкви до Московського патріархату. Після трьох років служби прихожан вигнали із храму і зачинили металеві двері.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

В обід 26 червня прихожани Української автокефальної церкви зібралися біля храму.

"В 2015 році цю церкву за військовими німецькими картами віднайшов отець автокефальної церкви Євген Пономаренко. Її побудували в 1833 році і за радянських часів зберігали тут зерно. Мала напівзруйнований вигляд і заросла кущами. У нас не було церкви, тому вирішили відновити службу і приміщення. Місяцями вирубували чагарники і дерева, ремонтували будівлю. Рік тому отець Євген вирушив до АТО і став військовим капеланом. Із Полтави прислали отця Богдана, який перед Великоднем зрадив громаду і перейшов до Московського патріархату. Церкву для нас закрили, тому молились на порозі. Майно громади і касу забрали. Віднайшли стару хатину, в якій тепер правимо службу", - розповіла Марія Найда, прихожанка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село залишилось без води.

До Московського патріархату змушує переходити сільська влада, кажуть селяни.

"Зараз село поділилось. Я не приймаю жодну зі сторін. Хотілось мати в селі свій храм, а почались міжконфесійні сварки. Чутки, що я когось схиляю на сторону Московського патріархату, то неправда. Якщо для села буде розвиток, то хай всі конфесії світу будуть у нас розбудовувати общини", - розповіла Любов Сніг, сільський голова Троїцького.

До громади підійшов отець Богдан. Селяни підняли крик.

"Мені самі люди сказали, що хочуть перейти в Московський патріархат. Це канонічна церква, її визнають у всьому світі. Нам пообіцяли знайти спонсорів, які повністю відбудують церкву. Відновити храм стало найголовнішим бажанням людей в селі. Із цього натовпу до мене в церкву приходило тільки дві жінки. Інших людей я не знаю", - сказав отець Богдан, поспіхом пішов від людей.

"Наші чоловіки і діти гинуть від рук Москви, а ми тут сепаратизм влаштували. Перехід церковної громади до Московського патріархату - це спланована операція ворога", - сказала Людмила Бугрій, місцева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти мільярдера вийшло все село.

Церква розташована на території місцевої агрофірми "Троїцька".

"Я нічого не знаю про церкву. По документах - це склад. Зараз оформлюємо на нього документи. Керівництво в Києві вирішить кому передати храм - Київському, Московському патріархату чи ще якійсь церкві", - розповів Микола Мироненко, директор місцевої агрофірми.

В Мацківцях Лубенського району на Полтавщині відбулись збори села. Люди вимагали заборонити будівництво заводу для протруєння зерна, який планує розпочати компанія "Кернел" мільярдера Андрія Веревського.

Зараз ви читаєте новину «"Це спланована операція ворога" - Московський патріархат відібрав у селян церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути