У вінницьких державних школах обід коштує 15 гривень. Приватні годують дітей за 30 гривень. Gazeta.ua порівняла чим харчуються діти у навчальних закладах міста.
Спочатку йдемо у школу-ліцей №7 , що розташована по вулиці Городецького. Це комунальний навчальний заклад, який підпорядковується міській раді. Тут навчається 1196 дітей.
Біля школи зустрічає директор і одразу веде в їдальню.
"Діти мають змогу харчуватись не лише в їдальні, а й в буфеті", - каже Олександр Сухомовський, директор школи.
Їдальня велика. На стінах висить декілька картин. За столами обідають першокласники.
"Обід коштує 15 гривень. Діти з неблагополучних сімей та родин військових,які були в зоні АТО від 10 до 13 гривень в залежності від віку школяра. Сьогодні в меню - борщ, рис з м'ясом та компот", - каже Ніна Кравець. Працює 27 років завідувачем виробництвом. Пропонує пройти на кухню і подає білі халати.
"Без халатів не можна. Парламент школи приходить і перевіряє чистоту і якість продуктів", - каже.
На столах стоять підноси з піцою, булочками та сочниками. Зверху на полицях соки та вода. Ціна піци - 8,80 грн. Булочка з корицею - 8, 50 грн. Сочник з повидлом - 4, 80 грн. Маленький сік - 6 грн.
Школа підпорядковується комунальному підприємству "Меридіан", що належить міській раді. Організація закуповує продукти та складає шкільне меню. Готову їжу доставляють в школу. Тут її підігрівають і дають дітям.
"Шкільне меню встановлено по всіх законах. Маємо всі сертифікати та ліцензії", - каже Ніна Кравець. Показує документи.
Для дітей 1-4 класів обід коштує 5 гривень. Туди входить бутерброд з курячою котлетою або булочка і чай або какао. За бажанням, батьки можуть доплатити ще 5 гривень для повноцінного обіду.
На перерві діти йдуть в буфет, купують піцу й сік. Хтось біжить через дорогу в супермаркет, або замовляє доставку їжі.
"Ми не знаємо як з цим боротися. Були випадки, коли дитина отруїлась дома, а казала, що з'їла щось у школі. Такого не може бути, щоб лише одна дитина з класу чимось отруїлась", - каже Анна Романова. Працює заступником директора.
"Батькам теж заборонити нічого не можемо. Намагаємось підлаштовуватися і шукати підхід до кожного. Був випадок, коли в дитини була непереносимість злакових. Класний керівник контролювала її харчування", - каже.
У школі діти навчаються у дві зміни. На перервах їдять і розраховуються картками. Так, батьки одразу можуть бачити, скільки грошей витратила дитина на обід.
Далі їдемо у приватну школу-гімназію "Дельфін", яка розташована біля палацу школярів на вулиці Майбороди. Тут навчається 196 дітей. Школа має гуманітарний напрям. Годують школярів за рецептами кухаря Євгена Клопотенко.
При вході лунає музика. Зустрічає адміністратор і проводить на другий поверх.
"Готуємо дітям здорову та корисну їжу. Меню Клопотенка затверджене законодавством, тому маємо всі ліцензії та сертифікати", - каже Андрій Піжевський, власник навчального закладу.
Вартість навчання у такій школі - 4500 гривень на місяць. Харчування у приватній школі дорожче вдвічі. За обід батьки платять приблизно 30 гривень. Але ця ціна входить у вартість навчання.
"Діти харчуються двічі на день. Зранку - 4-8 класи, вдень - 9-11. Їдальня маленька, тому їдять у дві зміни", - пояснює Андрій.
В кухні стоять пароконвектомати, посудомийні машини та сушки для посуду.
"Готуємо тільки на пару. Ніяких жирних страв на сковорідках", - каже Наталія (прізвище не називає). Працює кухарем.
В меню болоньєзе, гарбузовий суп, фалафель, макарони кольору буряка та чай каркаде.
"Діти мають змогу обирати те, що хочуть їсти. Працює шведська система самообслуговування. Кожен підходить і набирає стільки їжі, скільки хочеться. Спочатку боялися, що діти будуть бігати і кидатися їжею. Але, як не дивно, спокійно підходять і насипають в тарілки їжу. Більше того, навіть прибирають за собою", - каже власник.
На перервах учні можуть випити кави та з'їсти цукерки й печиво без цукру.
"У нашій школі цукор не їдять. Пояснюю дітям,чим він шкідливий на власному прикладі. Хочемо, щоб наші діти харчувались смачною і корисною їжею без жиру та цукру. Всі учні знайомі з кухарями, тому вони довіряють тим, хто готує", - каже Андрій.
"Їмо тут смачно, а головне корисно. Годують гречкою з м'ясом та смачним чаєм. Можна набирати собі їжі скільки хочеш. Але назви страв у новому меню поки що не запам'ятала", - посміхається дев'ятикласниця Анна.
Школярі самі вчаться варити каву та робити чай для того, аби в майбутньому студентському житті заробляти собі на життя. Капучіно коштує 25 гривень, чай - 10.
"Придбали кавовий апарат. Показую їм, як правильно варити каву. Діти самі її готують і продають", - пояснює адміністратор Карина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мармелад та сало з хріном" - як зустрічають львів'ян у центрі Поділля
У Вінниці пройшла презентація шкільного харчування від Євгена Клопотенко. На зустрічі розповіли, як правильно приготувати користі й смачні страви для дітей. На майстер-клас прийшли представники різних шкіл та дитячих садків.Гастрогід Олена Павлова разом зі своєю командою провела майстер-клас з приготування корисних та смачних страв, за рецептами Клопотенко. Морквяний суп-пюре з додаванням картоплі та цибулі, салат з буряка, яблук, сирої капусти заправлений лимонним соком. Салат з капусти і кропу подавали у двох видах - заправлений сметаною та лимонним соком. Салат з моркви, яблука та твердого сиру з додаванням сметани.
Коментарі