середа, 07 квітня 2021 18:02

Археологи поновлять розкопки найбільшого міста стародавніх трипільців

Археологи поновлять розкопки найбільшого міста стародавніх трипільців
Владислав Чабанюк серед експозицій музею. Фото: "Голос України"

Розкопки найбільшого у світі трипільського поселення між селами Тальянки й Леґедзине, що входять до Тальнівської громади Черкаської області, планують поновити цього року. Про це повідомив директор заповідника "Трипільська культура" Владислав Чабанюк.

"Торік у зв'язку з ковідом ми вперше за майже 30 останніх років не копали Трипілля, – розповідає Владислав Васильович. – Плануємо поновити розкопки влітку цього року. Звісно, якщо не відбудеться якось неймовірного розвитку подій і страшного локдауну. Бо розкопки потребують грошей і людей. У квітні ми планували зробити реконструкцію Леґедзинського антибільшовицького повстання 1920 року, але змушені були скасувати через епідеміологічну ситуацію в країні".

Трипільське поселення між Тальянками й Леґедзиним вважається найбільшим у світі. Його площа – 450 га. Останні кілька років розкопки фінансував англійський лорд Бертран Кост. Експонати, знайдені на розкопках, демонструють у Леґедзинському музеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали хати, яким 6 тис. років

Окрім трипільського протоміста, тут знайдено залишки поселення часів черняхівської культури та скіфські кургани. На одному з них установили пам'ятник радянським прикордонникам Коломийського загону та їхнім собакам, які загинули 1941 року.

Зараз ви читаєте новину «Археологи поновлять розкопки найбільшого міста стародавніх трипільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути